Tretiu dávku už netreba, tvrdí generálny riaditeľ WHO

NETKY.SK • 2 September 2021, 15:54 • 2 min
Tretiu dávku už netreba, tvrdí generálny riaditeľ WHO

BRATISLAVA - Vakcíny, určené ako podporné /booster/ dávky, nie sú pre zdravých ľudí potrebné. Pošlite ich radšej do chudobnejších krajín, tvrdí generálny riaditeľ WHO.

slovakia

left justify in out

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sa postavil proti posilňovacím dávkam vakcíny proti koronavírusu pre zdravých ľudí.

 

Ako uviedol, podľa webu euronews.com, namiesto toho radšej podporuje dodávanie očkovacích látok do chudobnejších krajín.

Ghebreyesus poznamenal, že WHO minulý týždeň po viac ako dvoch mesiacoch prvý raz zaznamenala globálny pokles nových prípadov ochorenia COVID-19. Túto skutočnosť by však nepreceňoval.

 

„Samozrejme, že to vítame, ale neznamená to veľa,“ povedal počas návštevy Berlína a zdôraznil, že v mnohých štátoch stále evidujú prudký nárast prípadov a na svete sú výrazné nerovnosti v prístupe k vakcínam.

Šéf WHO nedávno vyzval na dvojmesačné moratórium na podávanie posilňovacích dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, aby sa zmiernila táto nerovnosť v prístupe k očkovaniu a zabránilo sa tak vzniku nových variantov koronavírusu.

 

„Tretie dávky môžu byť nevyhnutné pre najrizikovejšie skupiny populácie, kde existujú dôkazy o oslabení imunity voči vážnemu ochoreniu a smrti,“ skonštatoval Ghebreyesus, ktorý za ľudí s oslabenou imunitou považuje takých, u ktorých dostatočne nezabrali pôvodné dávky alebo ich telo už neprodukuje protilátky.

Niektoré krajiny už začali ponúkať posilňovacie dávky pre svojich občanov. Vo Francúzsku má podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva nárok na posilňovaciu dávku približne 16 miliónov ľudí. Vo Veľkej Británii ponúknu tretiu dávku každej osobe s oslabeným imunitným systémom, ktorá dovŕšila vek 12 rokov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies