Viete, kde si vychutnáte najkrajšie výhľady na Slovensku?

NETKY.SK • 1 Júl 2023, 14:00 • 2 min
Viete, kde si vychutnáte najkrajšie výhľady na Slovensku?

Nikto nepochybuje o tom, že Slovensko má nádhernú prírodu a mnoho impozantných pohorí. Na naše štíty, končiare, vrchy a kopce vedú rôzne cesty a cestičky – turistické trasy, ktoré sú samé o sebe neopakovateľným zážitkom.

slovakia

left justify in out

No sú miesta, ktoré vás ohúria ešte niečím navyše – ohromujúcim výhľadom, ktorý ponúkajú. Poďte si s nami vyšliapnuť na tie najkrajšie vyhliadky, ktoré naša krajina ponúka. Niektorú sú možno kondične náročnejšie, no odmena s pohľadom do diaľky bude stáť za to a dá vám okamžite zabudnúť na všetku únavu...

 

1. Tomášovský výhľad, 667 m.n.m.

Jedinečná skalná plošina v Slovenskom raji láka mnohých turistov a dobrodruhov, ktorí si sem prídu uloviť jedinečný zážitok a fantastický záber. Navyše, ceste sem nie je až taká náročná – najkratšia trasa sem trvá iba 45 minút, zvládnu ju deti aj seniori. Na konci vás čaká úchvatný pohľad na dolinu Bieleho potoka, Prielom Hornádu, vrch Čertova sihoť a pri dobrom počasí aj na Vysoké Tatry. Tunajšie vápencové steny sa využívajú ako skúšobné steny pre horolezcov.

 

img

Tomášovský výhľad.

 

2. Kráľova Hoľa, 1 946 m. n. m.

Najvyšší vrchol východnej časti Nízkych Tatier, jeden zo symbolov slovenského národ, ospevovaný v mnohých legendách aj v známej piesni. Z obce Šumiac, Telgártu, Vernáru či Liptovskej Tepličky sa sem dostanete cca za tri hodiny, trasa nie je zvlášť náročná, cyklisti určite ocenia verziu starej asfaltovej cesty. V cieli vám bude odmenou nádherný pohľad na štíty Vysokých Tatier, Spiš, Horehronie, Muránsku planinu aj Slovenské rudohorie. Práve vrch Kráľovej hole pasujú mnohí za miesto s najkrajším výhľadom na Slovensku.

 

img

Kráľova Hoľa.

 

3. Sivec, 791 m.n.m.

 

Vrch s vápencovým hrebeňom v pohorí Čierna Hora pri Košiciach ako jediný z okolitých kopcov ponúka výhľad na vodné dielo Ružín. A ten pohľad naozaj stojí za to! Z obce Veľká Lodina sem vedie zaujímavá, nenáročná a príjemná turistická cesta (cca 1,5 h.). Vrch je súčasťou územia Ružínsky kras – najmenšieho krasového územia na Slovensku. A nedajte sa zmiasť, miestni mu niekedy hovoria aj ech top východniarsky -Šivec, alebo Šivá skala.

 

img

Sivec.

 

4. Veľký Rozsutec, 1 610 m.n.m.

Jeden z najkrajších vrchov nielen v Malej Fatre, ale aj na Slovensku. Spája sa s legendami o Jánošíkovi, ktorý tu vraj ukrýval zlatý poklad. V tomto prípade ide o pomerne náročnú trasu, s prevýšením 980 metrov, takže buďte si istí svojou kondičkou! Výsledný výhľad na Malý Rozsutec, Stoh a široké okolie však bude stáť za to...

 

img

Veľký Rozsutec.

 

5. Strážov, 1 213 m. n. m.

Najvyšší vrch Strážovských vrchov, kam vedie parádny výlet z Čičmian, Zliechova či Podhoria. Trasa je príjemná, zvládnuteľná a sama o sebe ponúka plno prírodných krás v podobe vodopádov, brál, útesov, jaskýň. Cesta vám zaberie cca dve hodiny. Pohľad zo samotného vrchu je naozaj na nezaplatenie, uvidíte Považie, Hornú Nitru, Nízke Tatry. Fotka so symbolickým dreveným dvojkrížom musí byť!

 

img

Strážov.

 

6. Vápenná, 752 m. n. m.

V okolí Bratislavy ponúka veľmi peknú prechádzku aj výhľad výstup na Vápennú, resp. Roštún. Bradlovitý vrch ponúka vraj najkrajší výhľad v Malých Karpatoch. Na jeho vrchol sa môžete vybrať zo Sološnice či Plaveckého Podhradia, už cesta sem je úžasný relax pôvabnými zákutiami. Cesta trvá cca do dvoch hodín, a keďže ide o tretí najvyšší vrch Malých Karpát, čakajte slušné prevýšenie. Odmenou na konci vám bude vybudovaná 5-metrová rozhľadňa.

 

img

Vápenná.

Počas spoznávania najkrajších slovenských výhľadov je určite vhodné rezervovať si ubytovanie v ich blízkosti. Najväčší výber ubytovacích zariadení na Slovensku
nájdete napríklad na portáli MegaUbytovanie, na ktorom si môžete zvoliť zo širokej ponuky chát, chalúp, apartmánov a penziónov presne podľa Vašich požiadaviek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies