Bratislavčania majú ešte pár dní na návrh do čoho sa investujú mestské peniaze

NETKY.SK • 13 September 2014, 16:24 • 2 min
Bratislavčania majú ešte pár dní na návrh do čoho sa investujú mestské peniaze

BRATISLAVA - Obyvatelia Bratislavy či združenia majú ešte posledných pár dní, aby navrhli projekty, na ktoré by mohla byť použitá časť budúcoročného mestského rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Svoje nápady môžu ľudia posielať ešte do utorka 16. septembra cez oficiálny formulár na internetovej stránke mesta www.bratislava.sk. Na ktoré projekty pôjde časť mestských peňazí sa rozhodne pri verejnom hlasovaní v polovici novembra. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

 

Obyvatelia i združenia môžu svojimi nápadmi prispieť do piatich oblastí rozpočtu, a to je doprava, životné prostredie, kultúra, šport a sociálne služby. K projektu je potrebné pripojiť aj krátky popis, uviesť lokalitu, v ktorej by sa mal nápad uskutočniť, a pridať informáciu, aký je očakávaný prínos projektu z hľadiska rozvoja a zvyšovania kvality života v meste. Doručené projekty, ktoré splnia kritéria, budú v druhej polovici októbra prerokované na verejnom fóre. Doručené nápady budú posudzovať odborní garanti z magistrátu a zapojení občania. Vybrané projekty sa potom dostanú do novembrového verejného hlasovania.

 

Bratislavská samospráva dostala už desiatky nápadov, na ktoré by mohli ísť peniaze z budúcoročného mestského rozpočtu. Obyvatelia sa zasadzujú napríklad za revitalizáciu zelene na Štefánikovej ulici či za rekonštrukciu zábradlí na Bajkalskej a Brnianskej ulici. Medzi nápadmi je tiež zobojsmernenie ulíc pre cyklistov, alergici by sa radi zase zbavili dráždivých burín. Ľudia by tiež privítali nové lavičky v Horskom parku.

 

Do rozhodovania o prerozdelení časti mestských peňazí radnica verejnosť zapája od roku 2011, kedy bol projekt prvýkrát spustený. Vtedy bola na občianske projekty vyčlenená suma 15-tisíc eur. V roku 2014 už mesto na projekty z participatívneho rozpočtu vyčlenilo 46-tisíc eur. Za príspevok z participatívneho rozpočtu si obyvatelia v minulosti vybudovali napríklad komunitnú záhradu v Rači, obnovili kino Zora či zrevitalizovali stromoradie na Račianskej ulici. V meste tiež vzniklo Komunitné centrum generácii, autonómna zóna Lafranconi, z občianskeho rozpočtu technicky podporili aj Zelenú hliadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies