Zuzana Čaputová ocenila pripravenosť ozbrojených síl pomôcť, či riešiť krízové situácie

NETKY.SK • 21 Apríl 2021, 09:02 • 2 min
Zuzana Čaputová ocenila pripravenosť ozbrojených síl pomôcť, či riešiť krízové situácie

BRATISLAVA - Napriek rozsiahlemu zapojeniu do asistenčných úloh pri riešení pandémie sa podarilo udržať operačnú pripravenosť Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová ocenila pripravenosť vojakov a vojačiek na riešenie rôznych krízových situácií.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko v utorok 20. apríla informovali prezidentku Zuzanu Čaputovú o pripravenosti Ozbrojených síl. Témami stretnutia, o ktoré Čaputová požiadala, bol boj proti ochoreniu COVID-19, plánované výcvikové aktivity OS SR, modernizácia armády, ale aj udalosti v Českej republike a napätie na ukrajinsko-ruskej hranici. Informovala o tom na sociálnej sieti.

 

img

Po stretnutí hlava štátu zhodnotila, že pre ďalšie udržanie a postupné zvyšovanie pripravenosti OS SR je potrebné, aby prešli z plnenia asistenčných úloh do režimu prípravy a výcviku vrátane medzinárodných cvičení. Zároveň požiadala náčelníka generálneho štábu, aby odovzdal poďakovanie všetkým profesionálnym vojakom aj civilným zamestnancom OS SR za ich nasadenie v boji proti pandémii.

 

img

"Oceňujem, že naši vojaci a vojačky neustále dokazujú svoju pripravenosť na riešenie rôznych krízových situácií a pomoci občanom. Môže však nastať situácia, keď Slovenská republika bude musieť čeliť komplexnejšej výzve, alebo viacerým krízam súčasne, a preto som na stretnutí otvorila otázku budovania väčšej pripravenosti Slovenskej republiky riešiť krízové situácie nevojenského charakteru aj bez ozbrojených síl,“ povedala prezidentka.

V súvislosti so situáciou v ČR sa Čaputová zaujímala o stav zabezpečenia muničných skladov. Od ministra obrany a náčelníka generálneho štábu dostala uistenie, že ich ochrane venuje armáda zvýšenú pozornosť. Na stretnutí sa zároveň zhodli, že narastanie vojenskej prítomnosti ruských vojsk na hranici s Ukrajinou je neštandardné a prispieva k nestabilite na Ukrajine aj v celom regióne.  "Obavy v ozbrojených silách vyvoláva nárast vojenskej prítomnosti ruských vojsk na ukrajinsko-ruských hraniciach. Všetci spolu sme sa zhodli, že takéto narastanie vojenskej prítomnosti na východnej hranici Ukrajiny je neštandardné a prispieva k nestabilite na Ukrajine aj v celom našom regióne. Pre nás je mimoriadne dôležité, aby bezpečnostné prostredie Ukrajiny bolo pokojné, stabilné a predpokladateľné," zakončila Zuzana Čaputová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies