Najkrajšia dedina podľa svetovej organizácie turizmu je len štyri hodiny cesty od nás

NETKY.SK • 8 Január 2024, 14:12 • 2 min
Najkrajšia dedina podľa svetovej organizácie turizmu je len štyri hodiny cesty od nás

Od zasneženého zimného raja v Štajersku cez tajomné kamenné kráľovstvo v Aragónsku až po farebné makové polia v Japonsku... Svetová organizácia turizmu UNWTO predstavila najkrajšie dediny z turistického pohľadu, o ktorých ste možno ešte nikdy nepočuli.

slovakia

left justify in out

UNWTO zoradila svoj rebríček najkrajších dedín sveta podľa krásy, ale aj možnosti zažiť tu autentické cestovateľské dobrodružstvá. A hoci sa medzi top miesta sveta nedostala žiadna slovenská dedina, pre našich cestovateľov je potešiteľná správa, že na prvom mieste sa ocitla obec, ktorá je na dosah len niekoľko hodín cesty autom...

Schladming, Rakúsko

Obľúbené lyžiarske stredisko Schladming v malebnom pohorí Dolné Taury na severozápade Štajerska v Rakúsku sa okrem skvelých možností lyžovačky pýši dvoma úchvatnými kostolmi, malebným námestím z 18. storočia a bohatou históriou organizovania prestížnych lyžiarskych súťaží vrátane majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní v rokoch 1982 a 2013. Dedinka a jej čarovné okolie ponúka až 123 kilometrov zjazdoviek, úchvatné výhľady, výborné služby po všetkých stránkach a také jedinečné zážitky ako ľadový palác, Galská dedinka, Les čarodejníkov a bosoriek, či Dachsteinský ľadovec s vyhliadkou na plošine SKyWalk – 100 metrov dlhý visutý most pre odvážlivcov.

St. Anton am Arlberg, Rakúsko

Dedinku Svätý Anton nájdete takisto u našich rakúskych susedov, uprostred majestátnych Tirolských Álp. Nádherné celosvetové stredisko cestovného ruchu s viac ako storočnou históriou umne spája tie najlepšie tradície s modernými vymoženosťami dneška. Je skvelým miestom pre skúsených a náročných lyžiarov aj celé rodiny, nájdete tu najlepšie horské reštaurácie a apres-ski bary, je tu bohatý nočný život, nádherné prostredie, dokopy viac ako 94 vlekov a lanoviek a 200 km úžasných zjazdoviek.

Cantavieja, Španielsko

Z úplne iného súdka sú zážitky, ktoré ponúka dedinka v španielskom Aragónsku – Cantavieja. Čarovné miesto plné tajomnej histórie, ojedinelých tradícií a pamiatok, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Obec bola v roku 1981 vyhlásené za kultúrne dedičstvo UNESCO v kategórii historicko-umeleckých pamiatok, v roku 2014, sa stalo členom združenia "Najkrajšie dediny Španielska". V srdci mestskej časti sa nachádza hlavné námestie s arkádami, ktoré je jedným z najkrajších v Aragónsku, kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je ukážkou majstrovského barokového štýlu z 18. storočia, kostol San Miguel z gotického obdobia 15. storočia a ďalšie nádherné historické budovy a pamiatky.

Huangling, Čína

Dedina Huangling sa nachádza v malebnej krajine čínskej provincie Ťiang-si a je žiarivým príkladom zachovania svojho kultúrneho dedičstva. Kedysi tu bolo len niekoľko opustených domov a neúrodná pôda. Dnes vďaka mohutným investíciám niekoľko stáročí stará dedina udržiava a chráni 43 starobylých budov, organizuje tu mnohé kultúrne festivaly a ďalšie spoločenské aktivity (pestovanie kvetín a repky na terasovitých poliach či tradičné sušenie zeleniny...), ktorými predáva poklady tunajších miest z generácie na generáciu a priťahuje turistov z celého sveta.

Lerici, Taliansko

Zatiaľ čo milovníci literatúry a umenia možno poznajú Lerici ako miesto, kde sa utopil anglický romantický básnik Percy Bysshe Shelley, pre ostatných je toto mestečko na talianskej riviére možno menej známe.  UNWTO si toto malebné prímorské mestečko vybrala pre jeho nedotknuté pláže a pestrofarebné domy bez preľudnenia, ako je to v iných populárnych turistických lokalitách Cinque Terre. Vyjdite si na hrad nad mestečkom, či do zálivu Santa Teresa Smart Bay, kde sa nachádza prvé talianske podmorské laboratórium na účely vedeckého výskumu ochrany morských vôd.

 Biei, Japonsko

Cestovateľov, ktorí hľadajú ticho, pokoj a romantiku, pomalé rána, lenivé potulky a pestré, dych vyrážajúce scenérie, určite poteší Biei v Japonsku. Dedinka uprostred kopcov a polí sa nachádza na najsevernejšom z hlavných japonských ostrovov - Hokkaidó a je známe svojimi malebnými makovými, levanduľovými a slnečnicovými lánmi, ktoré priťahujú turistov z celého sveta.

Ericeira, Portugalsko

Malebná dedina Ericeira z 12. storočia nachádza na západnom pobreží Portugalska, 50 km od Lisabonu, a má bohaté kultúrne a prírodné dedičstvo, priťahujúce turistov z celého sveta, ale aj jedny z najlepších podmienok na surfovanie v Európe. Od roku 2011, keď bola Ericeira uznaná za svetovú rezerváciu pre surfovanie, zažíva oživenie a priťahuje čoraz viac nadšencov surfovania. Zároveň si však Ericeira zanecháva svoj tradičný obrázok útulnej rybárskej dediny s modrobielymi domčekmi, čo z nej robí perlu portuglaského pobrežia.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies