Na zhromaždení na podporu bývalého prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara sa zúčastnili desaťtisícky ľudí

NETKY.SK • 26 Február 2024, 14:37 • 2 min
Na zhromaždení na podporu bývalého prezidenta Brazílie Jaira Bolsonara sa zúčastnili desaťtisícky ľudí

SAO PAOLO - Desaťtisíce priaznivcov bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara sa zišli v najväčšom meste krajiny na demonštráciu sily proti právnym výzvam, ktoré by ho mohli dostať do väzenia.

slovakia

left justify in out

Krajne pravicový exprezident, ktorý zvolal zhromaždenie v São Paule po tom, čo sa naň začiatkom tohto mesiaca zamerala policajná razia vyšetrujúca údajný pokus o prevrat, hovoril asi 20 minút, aby sa obhájil, pričom si zaspomínal na čas, keď bol pri moci. V prejave sa zdržal útokov na starých nepriateľov a najvyšší súd. Spojenci pred akciou vyjadrili obavy, že akékoľvek poznámky na adresu brazílskych úradov alebo inštitúcií by ho mohli dostať do ešte horúcejšej vody.

Bolsonaro sa snaží ukázať, že jeho voličská základňa je odolná, keďže ho vyšetruje federálna polícia v súvislosti s jeho údajnou úlohou v útokoch jeho priaznivcov na vládne budovy z 8. januára 2023 pre jeho prehru vo voľbách. Chce, aby desiatky ľudí, ktorí sú stále vo väzení za tieto incidenty, dostali milosť.

Jair Bolsonaro je obvinený aj z nezákonného prijímania šperkov zo Saudskej Arábie počas svojho prezidentovania.

Šesť blokov ulice Paulista v São Paule bolo zaplnených Bolsonarovými prívržencami, z ktorých mnohí tvrdili, že ho prenasleduje brazílsky najvyšší súd, a že prezident Luiz Inácio Lula da Silva nespravodlivo vyhral svoje tesné víťazstvo vo voľbách v roku 2022. Niektorí taktiež niesli izraelské vlajky ako prejav vzdoru voči súčasnému prezidentovi, ktorý bol doma kritizovaný za to, že prirovnal izraelskú vojenskú ofenzívu v Gaze k holokaustu.

"To, čo hľadám, je upokojenie, vymazanie minulosti," povedal Bolsonaro v prejave, keď sám držal izraelskú vlajku. „Je to hľadať spôsob, ako žiť v mieri a prestať byť tak nervózni. Amnestia pre tých chudobných ľudí, ktorí sú uväznení v Brazílii. Všetkých 513 kongresmanov a 81 senátorov žiadame o návrh zákona o amnestii, aby sa v Brazílii dosiahla spravodlivosť," dodal Bolsonaro.

Bolsonaro poprel, že by sa on a jeho stúpenci pokúsili o prevrat, keď výtržníci pred rokom zaútočili na vládne budovy. „Čo je prevrat? Sú to tanky na uliciach, zbrane, sprisahanie. Nič z toho sa v Brazílii nestalo,“ povedal.

Bolsonaro má zakázané kandidovať do roku 2030 kvôli dvom odsúdeniam za zneužitie moci, ale zostáva aktívnym v brazílskej politike ako hlavný protivník ľavicového Lulu. Keďže sa blížia tohtoročné voľby starostu, kandidáti sa rozdelili medzi dvoch lídrov.

Spojenci očakávajú, že nedeľná demonštrácia ukáže, že Bolsonaro má v hlboko polarizovanej Brazílii stále politickú silu. "Nie je mŕtvy, je konkurencieschopný," povedal kongresman Marco Feliciano, člen Bolsonarovej liberálnej strany a dodal, že Brazília by sa "zmenila v chaos", ak by bol bývalý prezident zatknutý.

Na zhromaždení sa zúčastnili desiatky zákonodarcov a niektorí guvernéri štátov vrátane guvernéra São Paula Tarcisia de Freitasa, ktorý pôsobil ako Bolsonarov minister infraštruktúry a je považovaný za potenciálneho nástupcu v brazílskej pravicovej politike.

"Chce sa pokúsiť ukázať svoju silu najvyššiemu súdu a zostať politicky životaschopný, aj keď bude zatknutý," povedal zdroj blízky Bolsonarovi pre tlačovú agentúru Reuters a prirovnal ho k Lulovi, ktorý v roku 2018 strávil vo väzení 580 dní. 2019 o obvineniach z korupcie pred zrušením jeho rozsudku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Reuters / Associated Press, Foto: The Guardian / REX / Shutterstock / ZUMA Press Wire / Dario Oliveira
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies