Automobilový trh na Slovensku sa mení

NETKY.SK • 21 Január 2016, 14:41 • 2 min
Automobilový trh na Slovensku sa mení

BRATISLAVA - V roku 2015 sa na Slovensku zaregistrovalo 77.968 nových osobných automobilov, čo predstavuje medziročný nárast o 7,9 %. Slovenský trh s novými osobnými automobilmi zaznamenal vlani niekoľko trendových zmien.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Karel Sklenář, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko, o rast celkového trhu sa postarali predovšetkým firemní zákazníci, ktorí spolu s privátnymi zaregistrovali v porovnaní s rokom 2014 o takmer 8 % viac nových automobilov, čo je dôležitý kvalitatívny indikátor.

Podľa neho základné predpoklady rastu automobilového trhu v minulom roku ponúkla priaznivá ekonomická situácia na Slovensku a jej stabilný výhľad. Rast reálnych miezd, ochota firiem aj domácností investovať, rekordne nízke ceny pohonných látok. Navyše, trh sa zaobišiel bez reštrikčných opatrení, ktoré by pozitívne predpoklady utlmili.

 

"Na trh navyše prišlo veľa nových modelov s modernými technológiami a krásnym dizajnom. Dôležitým faktorom bola aj rastúca kvalita a rozsah ponúkaných služieb či výhodné a dostupné finančné produkty," zdôraznil Sklenář.

 

Ďalším pozitívnym signálom je viac registrácií nových automobilov v porovnaní s ojazdenými. Omladzovanie automobilového parku je nevyhnutným predpokladom pre bezpečnejšiu, úspornejšiu a ekologickejšiu mobilitu na Slovensku. Zároveň stále chýba väčšia podpora v oblasti alternatívnych pohonov.

"Vidím obrovský potenciál v automobiloch s pohonom na stlačený zemný plyn, ktoré momentálne predstavujú jednoznačne najdostupnejšiu formu ekologickej mobility. Ich podiel po uvedení nášho modelu Octavia G-TEC na CNG významne narástol," povedal Sklenář.

 

Postupný trend zmeny preferencií zákazníkov na Slovensku sa v minulom roku naplno prejavil. Rastúcu kúpyschopnosť Slovákov potvrdzuje okrem iného aj dynamický rast segmentu SUV, ktorý je už druhým najväčším na Slovensku, hneď za segmentom nižšej strednej triedy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies