Argentína nechce vyplatiť veriteľom 1,33 mld. USD

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 10:42 • 2 min
Argentína nechce vyplatiť veriteľom 1,33 mld. USD

NEW YORK - Argentína v pondelok vyzvala federálneho sudcu v New Yorku, aby zastavil účinnosť rozhodnutia o vyplatení veriteľov, ktorí sa po štátnom bankrote v roku 2002 nepripojili k dohode o reštrukturalizácii dlhu.

slovakia

left justify in out

Súd pôvodne v roku 2012 rozhodol, že veriteľom, ktorí neprijali podmienky reštrukturalizácie, musí Argentína vyplatiť plnú hodnotu dlhopisov 1,33 mld. USD. Verdikt potvrdil aj odvolací súd a žiadosť krajiny o odklad rozhodnutia Najvyšší súd v USA zamietol.

 

Argentíne 30. júna uplynul termín na splátku reštrukturalizovaných dlhopisov, keď federálny sudca Thomas Griesa zablokoval úhradu čiastky 539 mil. USD s tým, že krajina musí rovnako vyplatiť aj držiteľov pôvodných dlhopisov. Argentína s veriteľmi rokuje o urovnaní sporu. Na dohodu má čas do 30. júla, v opačnom prípade hrozí krajine ďalší štátny bankrot. 

 

K dohode o reštrukturalizácii dlhu sa v roku 2002 prihlásilo 93 % držiteľov dlhopisov, ktorým Argentína vyplatila za jeden dolár 25 až 29 centov. Malá časť veriteľov vrátane hedgeových fondov NML Capital a Aurelius Capital Management sa k dohode nepripojila a súdnou cestou žiadajú vrátiť plnú hodnotu dlhopisov. To Argentína odmieta pre obavy, že k niekoľkým žalujúcim fondom by sa pripojili aj ďalší veritelia, ktorí nepristúpili na výmenu dlhopisov. Celková nárokovaná čiastka by sa tak podľa vlády v Buenos Aires mohla vyšplhať až na 20 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies