Andrej Danko by sa na Kiskovom mieste vzdal prezidentských výhod

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 16:53 • 2 min
Andrej Danko by sa na Kiskovom mieste vzdal prezidentských výhod

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) by sa na mieste exprezidenta Andreja Kisku vzdal prezidentských výhod, pokiaľ chce ďalej pôsobiť v politike. Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

"Je to morálna otázka na Andreja Kisku, aké tituly si nechá, či bude svoje prezidentské výhody užívať v politickom boji. Keby som bol ja na jeho mieste, výhod sa vzdám," uviedol Danko.

 

Hovoril o tom v súvislosti so zámerom poslanca Národnej rady (NR) SR Petra Kresáka (Most-Híd) obmedziť bývalým prezidentom v iných ústavných funkciách ich prezidentské výhody. Kresákovu iniciatívu vníma ako jeho osobnú.

 

Exprezident Kiska v reakcii na Kresákov zámer uviedol, že by nechcel poberať dva platy, ak by niečo také nastalo, peniaze by rozdal rodinám v núdzi, ako to robil v paláci. Kiska dodal, že ochranku si nevybral a koalícia by nemusela zákonom riešiť oslovenie bývalých prezidentov.

 

Kresáka aj koalíciu by podľa neho mali trápiť iné veci ako výhody exprezidenta. Ako príklad uviedol zdravotníctvo, boj proti korupcii, školstvo.

 

img

 

Kresák pripomína, že podľa zákona patrí prezidentovi SR doživotne plat vo výške platu poslanca či doživotné oslovovanie „pán prezident/pani prezidentka“, aj doživotné pridelenie vozidla s vodičom.

 

Poslanec sa zamýšľa nad tým, či by na tieto výhody mal mať exprezident právo v prípade, ak vykonáva funkciu poslanca NR SR, člena vlády, sudcu Ústavného súdu, predsedu Súdnej rady, predsedu alebo podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR či funkciu generálneho prokurátora.

 

V tom prípade by mal napríklad právo na dvojnásobný poslanecký plat z verejných zdrojov a popri prezidentskej kancelárii aj poslaneckú kanceláriu.

 

Situáciu by chcel Kresák riešiť zmenou zákona. Podľa jeho zámeru bývalí prezidenti, ktorí by sa po skončení mandátu stali poslancami NR SR, či nastúpili do inej ústavnej funkcie, by dočasne mohli prísť o svoje výhody, na ktoré majú nárok po odchode z prezidentského paláca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona