Ako odísť z toxického vzťahu? Rady ako prerušiť prekliaty začarovaný kruh a zotaviť sa

NETKY.SK • 21 Február 2024, 12:00 • 2 min
Ako odísť z toxického vzťahu? Rady ako prerušiť prekliaty začarovaný kruh a zotaviť sa

Toxický vzťah je vzťah, ktorý vám ubližuje, namiesto toho, aby vás napĺňal. Ako spoznať, či ste v takomto vzťahu, a ako z neho odísť? Ako sa zotaviť z jeho následkov a nájsť si novú radosť zo života? V tomto článku sa dozviete, ako sa vyslobodiť z prekliateho začarovaného kruhu toxicity a začať nový život.

slovakia

left justify in out

Toxický vzťah je taký, ktorý vám ubližuje, namiesto toho, aby vás napĺňal. Je to vzťah, kde sa necítite dobre, uvoľnene, kde nemôžete prežívať radosť. Je to vzťah, kde sa vyskytujú negatívne a deštruktívne vzorce správania, ako je manipulácia, kontrola, ponižovanie, súperenie, obviňovanie, kritika, urážanie, ignorácia, zneužívanie. Toxický vzťah môže otriasť vašou sebahodnotou a zanechať vo vás hlbokú duševnú traumu.

Ak ste v takomto vzťahu, možno si kladiete otázky, ako z neho odísť, či je možné ho ešte zachrániť, čo robiť, ak sa bojíte byť sami, ak máte deti, ak ste finančne závislí, ak ste ešte stále zamilovaní. V tomto článku sa pokúsime odpovedať na niektoré z nich a dať vám niekoľko rád, ako sa dostať z toxického vzťahu a začať nový život.

Ako rozpoznať toxický vzťah?

Prvým krokom k odchodu z toxického vzťahu je uvedomiť si, že ste v ňom. Nie je to vždy jednoduché, pretože môžete mať tendenciu popierať, ospravedlňovať, obetovať sa, dúfať, že sa niečo zmení. Môžete byť aj zvyknutí na také správanie, ktoré považujete za normálne. Preto je dôležité počúvať svoje pocity a vnútorný hlas, ktorý vám dáva signály, že niečo nie je v poriadku. Ak sa vo vzťahu cítite:

- vyčerpaní, smutní, frustrovaní, nahnevaní, zranení, zahanbení, vinní, strachujúci sa;

- podceňovaní, neuznaní, nevypočutí, nechápaní, neľúbení, nevážení, nešťastní;

- izolovaní, osamelí, bezmocní, závislí, zneužívaní, kontrolovaní, manipulovaní;

- bez sebavedomia, bez sebaúcty, bez sebalásky, bez sebavyjadrenia, bez sebarealizácie;

potom je veľmi pravdepodobné, že ste v toxickom vzťahu.

Základom je rozhodnutie

Odísť z toxického vzťahu nie je ľahké, pretože sa môžete cítiť zviazaní, závislí, zamilovaní, zodpovední, zahanbení, vinní, strachujúci sa. Môžete mať aj praktické prekážky, ako sú deti, financie, bývanie, práca, spoločenský tlak. Preto je potrebné si uvedomiť, že odchod z toxického vzťahu je proces, ktorý si vyžaduje čas, silu, odvahu, podporu a pomoc. Tu je niekoľko rád, ako tento proces zvládnuť...

Pevne sa rozhodnite pre zmenu: Pripustite si, že váš vzťah nefunguje a spravili ste všetko, čo ste mohli. Pre svoje vlastné dobro musíte odísť. Nechajte si to prejsť hlavou, srdcom a telom. Napíšte si dôvody, prečo chcete odísť, a pripomínajte si ich, keď budete mať pochybnosti.

Dôležitosť podpory

Vytvorte si podpornú sieť: Povedzte o svojom rozhodnutí rodine, blízkym priateľom, dôvernej osobe, ktorá vám môže poskytnúť pomoc a podporu. Ak je to potrebné, obráťte sa na odborníka, ako je psychológ, psychoterapeut, sociálny pracovník, právnik, policajt, ktorý vám môže poradiť, ako sa postarať o svoje duševné, fyzické, právne a bezpečnostné potreby.

Ak nemáte nikoho, kto by vám pomohol, môžete sa obrátiť na neziskové organizácie, ktoré sa zaoberajú problematikou domáceho násilia, ako je napríklad Bíly kruh bezpečí, Rosa, ProFem, ktoré vám môžu poskytnúť bezplatnú a anonymnú pomoc a poradenstvo.

Naplánujte si odchod

Naplánujte si odchod: Ak ste sa rozhodli odísť, je potrebné si to dobre naplánovať. Zvoľte si vhodný čas a miesto, kedy a kde poviete svojmu partnerovi, že končíte vzťah. Ak sa bojíte jeho reakcie, môžete to urobiť na verejnom mieste, alebo v prítomnosti niekoho, kto vám môže pomôcť. Ak sa bojíte za svoju bezpečnosť, môžete to urobiť telefonicky, e-mailom, listom, alebo prostredníctvom inej osoby.

Pripravte si všetko, čo potrebujete na odchod, ako sú doklady, peniaze, oblečenie, lieky, osobné veci, dôležité kontakty. Ak máte deti, zabezpečte im opateru, školu, zdravotnú starostlivosť. Ak potrebujete nájsť nové bývanie, skúste si ho zabezpečiť vopred, alebo sa obráťte na krízové centrum, ktoré vám môže poskytnúť dočasný azyl.

Držte sa rozhodnutia

Dodržte svoje rozhodnutie: Ak ste odišli z toxického vzťahu, je potrebné, aby ste si udržali svoje rozhodnutie a nevracali sa späť. Toxický partner sa môže snažiť vás presvedčiť, že sa zmenil, že vás miluje, že vám odpúšťa, že vám dá ďalšiu šancu. Môže sa správať milo, láskavo, zodpovedne, alebo naopak, agresívne, vydieravo, hrozivo, smutne, zúfalo.

Nezabúdajte na dôvody, prečo ste odišli, a nebuďte na neho závislí. Znížte alebo prerušte kontakt s ním, ak je to možné. Ak musíte s ním komunikovať, robte to len o nevyhnutných veciach, ako sú deti, financie, právne záležitosti. Nezapájajte sa do hádok, obviňovania, výčitiek, ospravedlňovania, prosenia. Buďte pevní, jasní, asertívni a rešpektujte svoje hranice.

Ako sa zotaviť z toxického vzťahu?

Zotaviť sa z toxického vzťahu je dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, láskavosť, sebapoznanie a sebarozvoj. Po odchode z toxického vzťahu sa môžete cítiť zmätení, zranení, smutní, nahnevaní, vinní, osamelí, zlomení. Môžete mať aj príznaky posttraumatickej stresovej poruchy, ako sú nočné mory, úzkosť, depresia, strach, podráždenosť, nespavosť, závislosť, sebapoškodzovanie. Preto je potrebné, aby ste sa starali o svoje duševné a fyzické zdravie, a robili veci, ktoré vám pomôžu zotaviť sa z toxického vzťahu. Tu je niekoľko rád, ako to urobiť:

- Zostaňte v kontakte s podpornou sieťou: Neizolujte sa od ľudí, ktorí vás majú radi, rešpektujú, podporujú, chápu. Zdieľajte s nimi svoje pocity, myšlienky, obavy, nádeje. Požiadajte ich o pomoc, radu, spoločnosť, potešenie. Nadviažte nové priateľstvá, zapojte sa do spoločenských aktivít, ktoré vás bavia, napĺňajú, obohacujú. Nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc, ak sa cítite preťažení, zúfalí, bezradní. Psychológ, psychoterapeut, skupinová terapia, sebapomocné skupiny, môžu byť veľmi prospešné pre vaše zotavenie .

- Starajte sa o svoje telo: Nezanedbávajte svoje fyzické zdravie, ktoré môže byť oslabené po toxickom vzťahu. Dodržiavajte zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa pravidelný spánok, vyváženú stravu, dostatok vody, pohyb, relaxáciu. Vyvarujte sa nadmernému užívaniu alkoholu, drog, liekov, ktoré vám môžu ublížiť ešte viac. Nájdite si čas na seba, robte veci, ktoré vám robia dobre, napríklad masáž, kúpeľ, meditácia, joga, hudba, tanec, umenie. Buďte láskaví k svojmu telu, poďakujte mu, že vás drží pri živote.

- Obnovte svoje sebavedomie: Toxický vzťah vám mohol zničiť vašu sebahodnotu, sebaúctu, sebalásku, sebavyjadrenie, sebarealizáciu. Preto je potrebné, aby ste si znova našli svoju identitu, svoje hodnoty, svoje ciele, svoje sny. Uvedomte si, kto ste, čo chcete, čo vám robí radosť, čo vás robí jedinečnými. Napíšte si svoje silné stránky, svoje úspechy, svoje zásluhy. Napíšte si svoje slabé stránky, svoje chyby, svoje nedostatky. Prijaťe sa takí, akí ste, s láskou, rešpektom, toleranciou. Nezabúdajte, že ste hodní, dôležití, cenní, schopní, zaslúžite si šťastie, lásku, úspech. Pracujte na svojom osobnom rozvoji, učte sa nové veci, rozvíjajte svoje zručnosti, napĺňajte svoje potenciály. Buďte hrdí na seba, oceňujte sa, odmeňujte sa, chváľte sa.

- Otvorte sa novým možnostiam: Toxický vzťah vám mohol zobrať vašu slobodu, vašu radosť, vašu nádej. Preto je potrebné, aby ste si znova našli svoju chuť do života, svoju zvedavosť, svoju odvahu. Skúšajte nové veci, ktoré vás zaujímajú, bavia, napĺňajú. Cestujte, spoznávajte nové miesta, kultúry, ľudí. Nájdite si nové koníčky, záľuby, zmysel. Zapojte sa do dobrovoľníctva, pomáhajte iným, ktorí to potrebujú. Nebojte sa zažívať nové emócie, nové pocity, nové zážitky. Nebojte sa začať nový vzťah, ak sa cítite pripravení, ak ste našli niekoho, kto vás miluje, rešpektuje, podporuje. Nebojte sa byť šťastní, nebojte sa žiť.

Toxický vzťah je jednou z najťažších skúseností, ktoré môžete zažiť. Je to skúsenosť, ktorá vám môže ublížiť, zraniť, zničiť. Ale je to aj skúsenosť, z ktorej sa môžete poučiť, zotaviť, posilniť. Odísť z toxického vzťahu je rozhodnutie, ktoré si vyžaduje odvahu, silu, podporu, pomoc. Zotaviť sa z toxického vzťahu je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, láskavosť, sebapoznanie, sebarozvoj.

Ak ste v toxickom vzťahu, alebo ste z neho odišli, nezúfajte, nevzdávajte sa, neobviňujte sa. Ste cenní, ste silní, ste schopní. Máte právo na šťastie, máte právo na lásku, máte právo na život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: hedepy.sk, startitup.sk, sk.pacificrimstreetfest.com; titulná foto: bbc
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies