Začala sa nová éra Spojených štátov! Biden už stihol zrušiť viaceré Trumpove zákony

NETKY.SK • 21 Január 2021, 07:15 • 2 min
Začala sa nová éra Spojených štátov! Biden už stihol zrušiť viaceré Trumpove zákony

WASHINGTON – Nový prezident Spojených štátov Joe Biden sa chopil svojho “úradovania“ od takmer prvej minúty ako prekročil prah Bieleho domu. Do sveta poslal hneď niekoľko dôležitých správ. Jednou z nich je aj návrat ku Parížskej klimatickej dohode, ktorú zrušil jeho predchodca Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Joe Biden len pár hodín od zloženia prísahy hneď niekoľko nových nariadení týkajúce sa zdravotníctva, hospodárstva, imigrácie, ekológie či rovnosti.

 

Zrušil tak viaceré vlajkové lode Donalda Trumpa. Ako uvádzajú americké médiá, takýto rýchly štart novej hlavy štátu je v moderných dejinách Spojených štátov veľmi neobvyklí.

 

img

 

USA sa opäť stanú členmi WHO

Tiež prijal aj prísahu členov svojho tímu Senát mu neodkladne schválil novú riaditeľku tajných služieb Avril Hainesovou, ktorá povedenie Ústrednú spravodajskú službu (CIA), Národnú agentúru pre bezpečnosť (NSA) a ďaľších 15 spravodajských služieb. 

 

 

Veľmi horúcou témou sú dekréty týkajúce sa pandémie nového koronavírusu. Spojené štáty sa tak opäť stanú členmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

 

Delegáciu povedie riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné ochorenia Anthony Fauci, ktorý sa pre svoje názory počas pandémie neraz dostal do konfliktu s Trumpom.

 

img

 

Biden tiež Američanom nariadil povinnosť nosenia rúšokdodržiavanie sociálneho dištancu vo všetkých federálnych budovách.

 

Zdravotnícke úrady tiež požiadal, aby predĺžili zákaz vyhostenia pre osoby, ktoré sa pre koronakrízu ocitli v neľahkej finančnej situáciinie sú schopné splácať svoje záväzky.

 

Ministerstvo školstva požiadal, aby počas pandémie pozastavilo vynucovanie študentských splátok.

 

Súvisiaci článok: Spojené štáty majú nového prezidenta, Joe Biden zložil slávnostnú prísahu

 

USA sa vráti k Parížskej klimatickej dohode

Zásadná zmena nastáva v ochrane životného prostredia. Spojené štáty sa vrátia k Parížskej klimatickej dohode z roku 2015, ktorá signatárov zaväzuje k znižovaniu emisií skleníkových plynov.

 

„Budeme bojovať s klimatickými zmenami tak, ako sme s nimi doposiaľ nebojovali,“ prehlásil Biden. Donald Trump sa túto dohodu totiž rozhodol zrušiť po svojom nástupe do úradu. Bol totiž zástancom využívania fosílnych palív, pričom popieral globálne otepľovanie.

 

img

 

Podľa agentúry AP bude trvať približne mesiac, kým sa USA k dohode opäť formálne pripoja. Nový prezident tiež pozastavil predaj koncesií na ťažbu zemného plynu a ropy v Arktickej národnej prírodnej rezervácii na Aliaške a stiahol povolenie pre výstavbu ropovodu Keystone XL.

 

Ten mal spojiť kanadské a americké náleziská ropy, avšak tento plán tvrdo kritizovali nie len ekológovia, ale aj pôvodné obyvateľstvo, ktoré žije na území, kadiaľ mal ropovod viesť.

 

Biden tiež stihol zaviesť nariadenie, na základe ktorého budú musieť federálne úrady posudzovať dopad svojich rozhodnutí na klímu.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ Minister diplomacie očakáva, že Bidenova administratíva zlepší vzťahy medzi USA a EÚ. Potvrdil aj úmrtie Slovenky na Bali

 

Všetci sú si rovní

Množstvo nariadení sa týka aj rovnosti a prisťahovalectva. Prezident predstavil nový návrh prisťahovaleckého zákona, ktorý bude počítať s rýchlejším získaním amerického občianstva, pričom by ho mohlo využiť až 11 miliónov ľudí.

 

Zároveň zrušil zákaz vycestovania do štátov z niektorých prevažne moslimských krajín, pozastavil výstavbu ozrutnej steny na hranici s Mexikom a tiež zmietol zo stola plán na vylúčenie osôb bez povolenia na pobyt, na ktoré sa prišlo počas sčítania obyvateľstva.

 

img

 

Novému kabinetu nariadil, aby zachoval imigračný program DACA, ktorý pred deportáciou chráni mladých prisťahovalcov.

 

Obzvlášť však tých, ktorí pricestovali do krajiny ešte ako malé deti bez potrebných dokumentov. Trump sa pritom o jeho zrušenie snažil už od roku 2017.

 

Biden tiež posilní ochranu diskriminovaných ľudí pre ich sexuálnu orientáciu a gender indentitu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako prebehne Bidenova inaugurácia? Slávnostný ceremoniál nepoznačila iba pandémia, ale aj Trump

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies