Mikroplasty: Najvia ich má balená voda, na druhom mieste je pivo. Ako veľmi sú škodlivé?

NETKY.SK • 29 Október 2023, 12:00 • 2 min
Mikroplasty: Najvia ich má balená voda, na druhom mieste je pivo. Ako veľmi sú škodlivé?

Priemerný človek zje, vypije a vdýchne 78-tisíc až 211-tisíc mikroplastových častíc ročne – a to sa považuje za podcenené. Výskum s názvom ' Ľudská spotreba mikroplastov ' od Cox a kol. publikovaná v Environmental Science & Technology predstavuje analýzu 26 štúdií z celého sveta a vypočítava priemerné množstvo mikroplastov nachádzajúcich sa v bežných spotrebných materiáloch.

slovakia

left justify in out

Plast je najrozšírenejším druhom morského odpadu, ktorý sa nachádza v našom oceáne a Veľkých jazerách. Plastové úlomky môžu mať všetky tvary a veľkosti, ale tie, ktoré majú dĺžku menej ako päť milimetrov (alebo približne veľkosť sezamových semien), sa nazývajú „mikroplasty“.

Mikročastice v produktoch

Mikroplasty pochádzajú z rôznych zdrojov, vrátane väčších plastových zvyškov, ktoré sa rozkladajú na menšie a menšie kúsky. Okrem toho, mikroguličky, typ mikroplastu, sú veľmi malé kúsky vyrobeného polyetylénového plastu, ktoré sa pridávajú ako exfolianty do produktov pre zdravie a krásu, ako sú niektoré čistiace prostriedky a zubné pasty. Tieto drobné častice ľahko prechádzajú cez vodné filtračné systémy a skončia v oceáne a Veľkých jazerách, čo predstavuje potenciálnu hrozbu pre vodný život.

Prírodné zložky ako náhrada

Mikroguličky nie sú novým problémom. Podľa Programu OSN pre životné prostredie sa plastové mikroguľôčky prvýkrát objavili vo výrobkoch osobnej starostlivosti asi pred päťdesiatimi rokmi, pričom prírodné zložky čoraz viac nahrádzajú plasty.

Ešte v roku 2012 bola táto problematika stále pomerne neznáma, na trhu je množstvo výrobkov obsahujúcich plastové mikroguľôčky a spotrebitelia o tom príliš nevedia

.

Podpora Baracka Obamu

Mikroguličky nie sú novým problémom. Podľa Programu OSN pre životné prostredie sa plastové mikroguľôčky prvýkrát objavili vo výrobkoch osobnej starostlivosti asi pred päťdesiatimi rokmi, pričom prírodné zložky čoraz viac nahrádzajú plasty. Ešte v roku 2012 bola táto problematika stále pomerne neznáma, na trhu je množstvo výrobkov obsahujúcich plastové mikroguľôčky a spotrebitelia nie sú príliš povedomí.

 

Problém mikroplastov

Problém mikroplastov je v tom , že – ako plastové predmety akejkoľvek veľkosti – sa nerozkladajú na neškodné molekuly. Plastom môže trvať stovky alebo tisíce rokov, kým sa rozložia – a medzitým spôsobia zmätok v životnom prostredí. Na plážach sú mikroplasty viditeľné ako drobné viacfarebné plastové kúsky v piesku. V oceánoch mikroplastové znečistenie často konzumujú morské živočíchy.

Časť tohto znečistenia životného prostredia pochádza z odpadkov, ale veľa je výsledkom búrok, stekajúcej vody a vetra, ktoré do našich oceánov prenášajú plasty – neporušené predmety aj mikroplasty. Jednorazové plasty – plastové predmety určené na jedno použitie a potom zlikvidované, ako napríklad slamka – sú primárnym zdrojom sekundárnych plastov v životnom prostredí.

Mikroplasty boli zistené v morských organizmoch od planktónu po veľryby, v morských plodoch a dokonca aj v pitnej vode. Alarmujúce je, že štandardné zariadenia na úpravu vody nedokážu odstrániť všetky stopy mikroplastov. Aby sa veci ešte viac skomplikovali, mikroplasty v oceáne sa môžu viazať s inými škodlivými chemikáliami predtým, ako ich pohltia morské organizmy.

Konzumácia mikroplastov

Vedci si stále nie sú istí, či sú konzumované mikroplasty škodlivé pre zdravie ľudí alebo zvierat – a ak áno, aké konkrétne nebezpečenstvá môžu predstavovať. Napriek tomu mnohé krajiny prijímajú opatrenia na zníženie mikroplastov v životnom prostredí. Rezolúcia Organizácie Spojených národov z roku 2017 diskutovala o mikroplastoch a potrebe predpisov na zníženie tohto rizika pre naše oceány, ich voľne žijúce zvieratá a ľudské zdravie.

Ako môžem jesť menej plastov?

Hoci mikroplasty sú teraz všadeprítomné v našom potravinovom systéme,  Sherri Mason, PhD, riaditeľka udržateľnosti na Pensylvánskej štátnej univerzite, hovorí, že stále existuje niekoľko spôsobov, ako môžeme obmedziť expozíciu. 

Začnite tým, že sa pokúsite vyhnúť potravinám baleným v plastoch, hovorí. Opätovne použiteľné tašky môžu nahradiť plastové možnosti v supermarkete. Základné potraviny ako arašidové maslo a jogurt majú zvyčajne alternatívy bez plastov, aj keď sú drahšie. Tiež sa zbavte balenej vody, nášho najväčšieho zdroja mikroplastov, a prineste si vlastnú fľašu s vodou, kedykoľvek je to možné.

Potom sa kúsok po kúsku pokúste odstrániť domáce plasty, ako sú šampónové fľaše a bublinkové fólie.

Koľko zjeme a vdýchneme mikroplastov

Priemerný človek zje, vypije a vdýchne 78-tisíc až 211-tisíc mikroplastových častíc ročne – a to sa považuje za podcenené. Výskum s názvom ' Ľudská spotreba mikroplastov ' od Cox a kol. publikovaná v Environmental Science & Technology predstavuje analýzu 26 štúdií z celého sveta a vypočítava priemerné množstvo mikroplastov nachádzajúcich sa v bežných spotrebných materiáloch.

Ako ukazuje infografika, najväčším známym zdrojom mikroplastov, ktoré sa dostávajú do nášho tela, je balená voda. Na základe 4 samostatných štúdií je priemerný počet častíc na liter 94. Pivo má druhý najvyšší počet, 32, ale až na treťom mieste môže spôsobiť najväčší alarm.

Vzduch vdychovaný ľuďmi na základe dvoch štúdií uskutočnených vo Francúzsku a Turecku obsahuje v priemere 9,80 častíc na m³. Pre porovnanie, príručka EPA's Exposure Factors Handbook hovorí, že 31-51 ročný vdýchne v priemere 16 m³ vzduchu za deň.

Zdroje:

https://education.nationalgeographic.org/resource/microplastics/

https://oceanservice.noaa.gov/facts/microplastics.html

https://www.bonappetit.com/story/microplastics-food

https://www.statista.com/chart/18299/how-we-eat-drink-and-breathe-microplastics/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: theseacleaners.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies