Americký exprezident Carter podstúpi ožarovanie kvôli rakovine mozgu

NETKY.SK • 20 August 2015, 17:56 • 2 min
Americký exprezident Carter podstúpi ožarovanie kvôli rakovine mozgu

ATLANTA - Bývalý americký prezident Jimmy Carter (90) podstúpi rádioterapiu v rámci liečby rakoviny mozgu, ktorú mu diagnostikovali po nedávnej operácii pečene. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Popoludní absolvujem prvú rádioterapiu kvôli melanómom na mojom mozgu," oznámil bývalý šéf Bieleho domu na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnili aj viacerí jeho priatelia a rodinní príslušníci.

 

Ožarovanie bude odteraz podstupovať každé tri týždne, v dôsledku čoho výrazne obmedzí pracovné aktivity vo svojej neziskovej organizácii s názvom Carterovo centrum.

 

Carter povedal novinárom, že mu lekári objavili v mozgu štyri menšie rakovinové ložiská. Podľa jeho slov by liečba mala potrvať minimálne niekoľko mesiacov, neuviedol však, aká je prognóza jeho ochorenia.

 

Exprezident počas tlačovej konferencie vyžaroval optimizmus a vtipkoval. Podľa vlastných slov zatiaľ trpí len "veľmi miernymi" bolesťami a necíti sa byť vyčerpaný.

 

Začiatkom augusta Carter absolvoval operáciu, počas ktorej mu odstránili nádor z pečene. Ešte v ten istý deň istý deň mu však lekári pomocou magnetickej rezonancie diagnostikovali aj rakovinu na mozgu.

 

"Domnieval som sa, že mi zostáva len pár týždňov života. Prekvapivo som však pociťoval pokoj. Mal som nádherný život," vyhlásil Carter. Podľa vlastných slov je zmierený so všetkým čo príde, nech sa veci vyvinú akokoľvek.

 

Demokrat Jimmy Carter bol 39. prezidentom USA a funkciu vykonával v rokoch 1977-1981. Po tom, ako odišiel z Bieleho domu, spoločne s manželkou Rosalynn založil Carterovo centrum, ktoré sa angažuje v aktivitách na podporu ľudských práv, pri riešení konfliktov, monitorovaní volieb a v zdravotníckej činnosti.

 

Demokratický exprezident sa aj po odchode z politiky angažoval v medzinárodnej politike a publikoval vyše 20 kníh. Audioverzia jeho knihy "Naše ohrozené hodnoty" získala v roku 2007 cenu Grammy v kategórii hovorené slovo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies