Čestným občanom mesta sa stal knieža Antal II. Esterházy

NETKY.SK • 21 August 2023, 11:47 • 2 min
Čestným občanom mesta sa stal  knieža Antal II. Esterházy

Galanta - Čestné občianstvo mesta za významnú podporu a rozvoj kultúrneho dedičstva na medzinárodnej úrovni udelila Galanta kniežaťu Antalovi II. Esterházy de Galantha. Ocenenie mu spolu so symbolickým kľúčom od mesta odovzdal počas konania 38. Galantských trhov primátor Peter Kolek.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom mesto na svojom webe. Galanta udelila vo svojej novodobej histórii doteraz takéto ocenenie iba dvom osobnostiam. Antal II. je potomkom galantského rodáka, palatína a zakladateľa jednej z troch vetiev rodu Mikuláša Esterházyho a jeho syna Pavla Esterházyho. Silný a vplyvný šľachtický rod Esterházy dal postaviť v Galante takmer v rovnakom čase dva kaštiele, tento rok si obyvatelia pripomínajú 390. výročie postavenia Neogotického kaštieľa, ktorý je ústrednou historickou pamiatkou mesta a zobrazenie jeho južnej veže má Galanta vo svojom erbe. Esterházyovci patrili k najväčším vlastníkom pôdy v habsburskej monarchii, zastávali priebežne vysoké funkcie v monarchii. Od roku 1421 vlastnili majetok v Galante, vďaka tomu začali používať prídomok de Galanta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TASR/ Foto: ma7.sk , FB Mgr. Peter Kolek
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies