Kandidáti na nového policajného prezidenta budú vypočúvaní v pondelok

NETKY.SK • 3 Január 2021, 14:46 • 2 min
Kandidáti na nového policajného prezidenta budú vypočúvaní v pondelok

BRATISLAVA - V pondelok 4. januára sa v priestoroch ministerstva vnútra uskutoční výberové konanie na funkciu prezidenta Policajného zboru (PZ) SR.

slovakia

left justify in out

Kandidáti 

Pred výberovú komisiu predstúpia dočasný prezident PZ Peter Kovařík a veliteľ Útvaru osobitného určenia Prezídia PZ (Lynx Commando) Štefan Hamran. Obaja spomedzi pôvodne štyroch prihlásených uchádzačov splnili podmienky účasti vo výberovom konaní.

 

img

 

Zloženie komisie 

Kandidátov bude vypočúvať komisia, v ktorej má zastúpenie aj Generálna prokuratúra SR, Akadémia PZ v Bratislave a Úrad inšpekčnej služby rezortu vnútra. Úlohou oboch kandidátov bude obhájiť svoju vlastnú koncepciu rozvoja a riadenia PZ.

 

Odporúčanie musí udeliť aj výbor NRSR 
Mená uchádzačov, ktorých komisia vyhodnotila ako vhodných na funkciu policajného prezidenta, predloží následne minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) Výboru pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR za účelom ich verejného vypočutia.

 

img

 

Po vypočutí kandidátov má výbor odporučiť ministrovi vymenovať jedného z nich. Ak odporúčanie členovia výboru nevydajú, ministerstvo vnútra bude musieť výberové konanie zopakovať.

 

Minulosť oboch uchádzačov

Kovařík dočasne vedie políciu od septembra 2020. V minulosti pôsobil napríklad ako policajný pridelenec vo Washingtone D.C., alebo riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ. V období rokov 2017 až 2020 pôsobil na Úrade vlády SR, najskôr ako riaditeľ odboru prevencie korupcie Kancelárie predsedu vlády SR a neskôr ako generálny riaditeľ sekcie prevencie korupcia a krízového manažmentu a zároveň ako riaditeľ kancelárie Bezpečnostnej rady SR.

 

img


Hamran od roku 2011 viedol Lynx Commando, pričom v roku 2019 bol zvolený za predsedu medzinárodnej organizácie ATLAS, ktorá združuje protiteroristické jednotky členských štátov EÚ.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies