Čo tu volajú pojmom Vilia a aký príklad dali naši predkovia aj ako recept pre dnešné dni?

NETKY.SK • 2 Január 2021, 16:00 • 2 min
Čo tu volajú pojmom Vilia a aký príklad dali naši predkovia aj ako recept pre dnešné dni?

Primátor východoslovenského mesta prezradil, na koho tieto dni často myslí a v čom je ich životný príbeh aj inšpiráciou pre čo najrýchlejšie zvládnutie koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza prezradil, že vianočné obdobie a čas medzi sviatkami je pre neho vždy s najbližšími. „V detstve s rodičmi, starými rodičmi a súrodencami, teraz s manželkou a deťmi. Nikdy sme v našej rodine neslávili sviatky mimo domova,“ povedal s tým, že tieto dni sú pre neho veľkým duchovným zážitkom.

 

 

„Iste, je prirodzené, že dnes prežívam sviatky aj v duchovnej oblasti iným spôsobom ako tomu bolo v detstve, či mladosti,“ dodal s tým, že stále zostáva rovnaká oblasť predsavzatí. „V rodine si na začiatku adventu dávame predsavzatia, ktoré nás majú pripraviť na sviatky. Tak som bol vychovaný a tak vychovávame v našej rodine aj deti,“ prezradil šéf radnice východoslovenského mesta.

 

Pravidelne sa až do 6. januára každoročne zúčastňovali na svätých omšiach. „Túto účasť na bohoslužbách sa snažíme oddeľovať od tradícií sviatkov, je to taký duchovný prejav, forma a spôsob prežívania samotných sviatkov,“ doplnil.

 

Tradícií majú veľké množstvo. „Príprava jedál na štedrú večeru, priebeh štedrej večere, poradie jedál, spôsob stolovania, to všetko je taký ´mix tradícií´ u nás na ´Stropkovsku´ i na ´Svidnícku, odkiaľ pochádza moja manželka,“ dodal s tým, že najviac zbožňuje samotnú štedrú večeru.

 

 

Počas neho stále myslia aj na predkov. „Každé jedlo na štedrovečernom stole, jeho príprava i poradie podávania na štedrovečerný stôl má svoju tradíciu a spomienky na rodičov i starých rodičov,“ doplnil Ondrej Brendza.

 

Podľa tohto doktora práv totiž bežný rok ponúka veľa rôznych sviatkov, no svätý večer je iný, je duchovný a veľmi nádherný. „A to je vigília sviatku Božieho narodenia, v našich končinách sme ho volali a aj do dnes voláme Vilia,“ vysvetlil najvyšší reprezentant tohto mesta.

 

Keďže zažívame pandémiu koronavírusu, tak mnoho sme si teraz museli odoprieť a všetko to bolo akési iné. „Tento rok si akosi častejšie spomínam na rodičov a starých rodičov, ktorí mi rozprávali ako ťažko prežívali sviatky počas obdobia 2. svetovej vojny, v cudzom prostredí, počas evakuácie,“ vysvetlil s tým, že s najbližšími museli utekať, aby si zachránili životy.

 

 

A je to pre neho aj veľký príklad, akí by sme mali ako spoločnosť byť dnes. „Pomáhali si navzájom, nielen v rodinách, ale pomáhali si cudzí ľudia. Kiež by, sme si zobrali príklad z našich predkov,“ dodal Brendza, ktorému najviac chýbala možnosť byť na svätej omši.

 

„Tento stav, ktorý je na Slovensku i v našom meste je spôsobený aj nezodpovednosťou a nerešpektovaním  rozhodnutí a varovaní predstaviteľov štátu, epidemiológov  a vedcov,“ uzavrel s nádejou, že spoločnosť začne byť rozumnejšia a už bude výraznejšie rešpektovať cestu k ochrane pred nákazou. Dezinfekčné gély a rúška si môžete kúpiť aj na shop.netky.sk. Prečítajte si aj posolstvo primátora mesta Vysoké Tatry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies