Trh veľký ako 560 futbalových ihrísk? Ako dlho Slovákovi trvalo, kým prešiel len cez stánky so šnúrkami?

NETKY.SK • 3 Január 2021, 12:14 • 2 min
Trh veľký ako 560 futbalových ihrísk? Ako dlho Slovákovi trvalo, kým prešiel len cez stánky so šnúrkami?

Pavel Dvořák priniesol exkluzívne zábery z čínskeho mesta, ktoré má množstvo obrovských trhovísk. Priniesol aj exkluzívne zábery z čínskych tovární na ozdoby.

slovakia

left justify in out

Číňania v Iywu, teda v meste plnom tovární aj na výrobu vianočných darčekov, sú ochotní pracovať veľmi tvrdo. Zarobia tu v prepočte približne 700-800 eur. „Robotníci pracujú deväť hodín denne a šesť dní v týždni,“ vysvetľuje popularizátor Číny – Slovák Pavel Dvořák, ktorý už v tejto ekonomicky úspešnej komunistickej krajine žije desaťročie.

 

„A väčšinou sa tu však vyžadujú aj nadčasy,“ povedal s tým, že to bežným ľuďom vyhovuje, pretože tí chcú zarobiť čo najviac. „A sú ochotní pre to venovať aj niekoľko rokov svojho života iba a výhradne práci,“ vysvetlil tlmočník a cestovateľ, ktorý aj spolu s ďalším Slovákom vyvracajú rôzne nepravdivé mýty o Číne.

 

 

Doplnil, že o pracovnú silu sa tu podniky bijú. „Čínska ekonomika rastie. A robotníkov stále nie je dosť. Mladšej generácii sa taktiež už veľmi nechce pracovať tak tvrdo, ako tým starším,“ dodal vo videu s tým, že továrne preto musia prechádzať aj na automatizáciu.

 

Keďže obyvateľstvo Číny bohatne, zvyšujú sa aj nároky zamestnancov a preto sú podniky ochotné platiť im aj viac. A ľudia, čo si chcú zarobiť napríklad na nákup nehnuteľnosti, prichádzajú aj do trhového mesta Iywu, ktoré má viac ako dva milióny obyvateľov.

 

Trhy v tomto meste sú v piatich budovách a ako Dvořák dodáva, každá z nich má 5-7 poschodí. Dokonca hovorí, že len jedna z týchto budov je na ploche, na ktorú by sa zmestilo 560 futbalových ihrísk.

 

 

A budovy sú dlhé niekoľko kilometrov – tak dĺžku i na šírku. „Ulice idú všetkými smermi a ani jedným smerom nie je vidieť do konca,“ povedal o meste, kde sa vo veľkom predávajú aj vianočné ozdoby pre európsky trh.

 

Syn známeho rovnomenného historika zdôraznil, že pri pohybe na takýchto obrovských trhoch sa neorientuje počtom metrov, ktoré prešiel, ale časom. „Prvých päť minút oddelenia hodiniek. Druhých desať minút opasky. Ďalších dvadsať minút iba vianočné stromčeky,“ doplnil s úsmevom, že až 15 minút mu trvalo, kým prešiel okolo stánkov, kde sa predávali len šnúrky do topánok. Prečítajte si aj o tom, že Čína využíva najmä západnú medicínu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies