Lukašenko sa snaží preniesť problémy v Bielorusku na geopolitickú úroveň

NETKY.SK • 3 Január 2021, 13:31 • 2 min
Lukašenko sa snaží preniesť problémy v Bielorusku na geopolitickú úroveň

BRATISLAVA - Kríza v Bielorusku je najmä krízou režimu, ktorý namiesto dialógu s vlastnými obyvateľmi stavil na násilie a represie, čím sa sám zbavil legitimity.

slovakia

left justify in out

Zbytočné šíreniu problému? 

Kríza v Bielorusku má vplyv aj na celý región, avšak jediný, kto sa snaží problém preniesť na geopolitickú úroveň je sám Alexander Lukašenko. V rozhovore pre portál Webnoviny.sk to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková.
 

img


"Ide o jeho (Lukašenkovu) snahu ospravedlniť neospravedlniteľné a odvrátiť pozornosť od hrubého a masového porušovania ľudských práv a slobôd, ktoré v civilizovanej európskej krajine nemajú miesto," skonštatovala štátna tajomníčka.

 

U nás to bolo podobné 

Priblížila, že Slovensko v otázke Bieloruska od začiatku zaujalo hodnotovo jednoznačný a konzekventný postoj, vychádzajúc aj z "našej" vlastnej, relatívne nedávnej histórie. "Dianie v Bielorusku vnímame ako legitímne požiadavky bieloruského ľudu na demokratizáciu spoločnosti," doplnila Brocková.

 

img

 

O aké vzťahy má SR záujem?
Aktuálna situácia v Bielorusku viedla podľa tajomníčky rezortu diplomacie k utlmeniu dvojstranných vzťahov v politickej oblasti. "Veríme však, že ide o dočasný stav, dúfajúc v skoré vyriešenie bieloruskej vnútropolitickej krízy," doplnila s tým, že SR má záujem o rozvoj korektných vzťahov s takým Bieloruskom, v ktorom nebudú občania perzekvovaní za svoje politické názory, za svoju túžbu žiť v lepšej, demokratickejšej spoločnosti.

 

img

 

Situácia od výsledku volieb
V Bielorusku sa konajú protesty od prezidentských volieb 9. augusta. Podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil Alexander Lukašenko, pričom získal 80 percent hlasov. Podľa protestujúcich boli výsledky zmanipulované a požadujú jeho rezignáciu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies