Stalo sa schvaľovanie asistentov v školách lotériou?

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 14:29 • 2 min
Stalo sa schvaľovanie asistentov v školách lotériou?

Ministerstvo školstva zverejnilo 27. júla 2021 výsledky prideľovania dotácií na asistentov učiteľa od septembra 2021. Ako to dopadlo?

slovakia

left justify in out

Nedopadlo to príliš slávne! Najmä nie pre deti, ktoré asistenta reálne potrebujú. Ministerstvo navýšilo iba 43 úväzkov, nevieme však, podľa akých kritérií. "Len polovica učiteľov/tried/škôl/rodičov/detí, ktoré to potrebujú, dostane od septembra asistenta. Situácia tak aj v ďalšom školskom roku zostáva alarmujúca," informoval web inklucentrum.sk.

 

img

 

Prečítajte si: Ombudsmanka Patakyová vyzýva k lepšiemu vzdelaniu detí so zdravotným postihnutím a inklúzii

 

Z údajov, ktoré poskytlo ministerstvo školstva vyplýva, že z EÚ fondov je aktuálne financovaných 1 794,58 asistentov učiteľa. Z vlastných zdrojov školy platia 369,13 AU a z každoročnej dotácie ministerstva je to 3 161,61 úväzkov. Spolu bolo doteraz na školách 5 325,32 asistentov, čo bolo ani nie 50 % z požiadaviek škôl. 

 

Školy žiadali 10 593 asistentov učiteľa. Ministerstvo schválilo len 43 úväzkov bez akýchkoľvek kritérií.

 

img

 

"Zmení sa spôsob prideľovania asistentov do škôl. Po novom sa bude môcť venovať všetkým deťom, ktoré budú potrebovať jeho špeciálnu podporu. Nepôjde pri tom len o žiaka, ktorý má diagnózu, ale aj o žiaka, ktorý prechádza ťažkým obdobím prípadne zameškal veľa učiva," informovalo ministerstvo na sociálnej sieti.

 

 

Od septembra 2021 v postate nastane len minimálna zmena. Požiadavky škôl, ktoré predkladali v máji 2021 cez pravidelný ministerský systém každoročných dotácii, v septembri 2021 dosiahli počet 10 593,91 úväzkov asistentov. Počet asistentov z dotácie ministerstva sa však navýši len o 43,01 asistentov.

 

img

 

Ministerstvo však v marci 2021 avízovalo, že dá ďalších 8 miliónov na asistentov a podporné profesie. Tieto eurofondové peniaze nie sú však nové finančné prostriedky, ale iba zostatok z nedočerpaných financií na ten istý účel z doterajších fondov projektu Pomáhajúce profesie z dielne Metodicko-pedagogického centra. Z neminutých peňazí tak pôjde k septembru ešte 349 asistentov. Z toho vyplýva, že k septembru bude na školách asi 5 717,24 AU, čo bude zhruba 53,9% potrieb škôl.

 

"Treba zdôrazniť, že v týchto číslach sa vôbec nenachádzajú materské školy, ktoré štát nijako nepodporuje v profesii asistenta a celú ťarchu prenecháva na samosprávy. Napriek tomu, že v septembri by mali inkluzívne nastúpiť všetky predškolské deti do materskej školy a prvýkrát tak budú mať možnosť dostať sa do škôlky aj deti, ktoré majú akékoľvek bariéry, podpora štátu nebude žiadna," podotkol web Inklucentrum.

 

Detí, ktoré naozaj potrebujú asistenta, je veľa

Iba tých najťažších prípadov viacnásobného či mentálneho znevýhodnenia a autizmu, na ktoré školy žiadali asistenta, je 6 708 detí. Tieto deti, žiaľ, pomoc od septembra nedostanú. Ďalších 4 784 detí s rozličnými telesnými postihnutiami budú mať podporu asistenta asi len zriedka no a 12 915 detí s menej viditeľnými ťažkosťami (v učení alebo v správaní, ADHD, ľahšie mentálne postihnutie, žiaci chorí a zdravotne oslabení) sa k podpore dostanú len v malej miere. 

 

img

 

Neexistujúce kritéria prideľovania 

Doteraz nie je jasné, ktoré z detí zo sociálne znevýhodneného prostredia takúto podporu nedostanú vôbec.

 

img

 

Tablety namiesto asistentov

Od septembra 2021 ministerstvo podporí nákup tabletov a počítačov do škôl 40-miliónmi z európskych fondov REACT-EU, ktoré majú pomáhať zvládať následky pandémie. "Tak sa zdá, že ministerstvo školstva o inklúzii viac rozpráva, ako koná, pripravujú sa metodiky podporných opatrení bez reálnych skutkov v podobe masívneho zvyšovania úväzkov asistentov a podporných tímov, ktorí by mali takéto opatrenia realizovať. Nemožno totiž očakávať od vyčerpaných riaditeľov a učiteľov, ktorých je už nedostatok, že budú pri náraste počtu ťažkostí u detí  všetko zvládať bez ďalšej podpory," napísal pedagóg a riaditeľ Centra inkluzívneho vzdelávania Viktor Križo.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies