Americké úrady preverujú spoločnosť Meta. Môže byť zapletená do nelegálneho predaja drog

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 18:01 • 2 min
Americké úrady preverujú spoločnosť Meta. Môže byť zapletená do nelegálneho predaja drog

Americké federálne úrady vyšetrujú technologickú spoločnosť Meta pre jej možné zapojenie do nelegálneho predaja drog a liečiv prostredníctvom jej sietí. Informoval o tom v sobotu (16. 3.) denník The Wall Street Journal (WSJ).

slovakia

left justify in out

Denník hovoril s nemenovanými zdrojmi oboznámenými s vyšetrovaním a má k dispozícii kópie predvolaní. Dostali ich okrem iného zástupcovia neziskových organizácií skúmajúcich predaj drog na internete. Meta podľa svojho vyhlásenia s vyšetrovateľmi spolupracuje a uvádza, že nelegálny predaj drog nie je v súlade s jej zásadami.

WSJ nespresnil, do akej miery sa vyšetrovanie týka nelegálneho predaja látok, ktoré medicína považuje za lieky, a do akej miery nelegálnych drog. Text denníka hovorí o liekoch aj „nelegálnych drogách“.

Dokumenty, ktorých kópie má denník k dispozícii, sú z minulého roka. Medzi adresátmi predvolaní bol jeden alebo viac zástupcov výskumnej spoločnosti The Algorithmic Transparency Institute.

Spoločnosť sa zaoberala obsahom na sociálnych sieťach Mety súvisiacim s drogami. Predvolali aj výkonnú riaditeľku Aliancie pre boj so zločinom na internete Gretchen Petersovú. Petersová potvrdila, že ju federálne úrady oslovili, ďalej však vec odmietla komentovať.

Americkí zákonodarcovia v posledných mesiacoch diskutujú o dôkladnejších reguláciách sociálnych sietí, ktoré by na ich prevádzkovateľov kládli väčšiu zodpovednosť za obsah zdieľaný tretími stranami.

Ministerstvo spravodlivosti sa už v minulosti snažilo presadiť zmenu federálnych protidrogových zákonov tak, aby sa internetová platforma stala spolupáchateľom v prípade, že ju tretia strana zneužije na porušenie zákona.

V roku 2011 sa napríklad spoločnosť Google vzdala zárobku 500 miliónov dolárov z reklám kanadských internetových lekární, ktoré cielili na amerických spotrebiteľov. De facto propagovali nelegálny dovoz liekov na predpis do Spojených štátov, uviedol WSJ.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) je do vyšetrovania spoločnosti Meta zapojený tiež, hoci to pre tlač odmietol komentovať.

Nick Clegg, ktorý sa v Mete zaoberá „globálnymi otázkami“, v piatok (15. 3.) uviedol, že spoločnosť sa pripojila k americkému ministerstvu zahraničia a ďalším, aby pomohla bojovať s predajom drog na internete a vzdelávala verejnosť o rizikách týchto látok.

„Opioidová kríza je ohromným rizikom pre verejné zdravie a žiada odpoveď všetkých častí americkej spoločnosti,“ vyhlásil Clegg.

Meta vlastní napríklad sociálne siete Facebook, Instagram, WhatsApp alebo Threads.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies