Izraelský prezident poveril Netanjahua zostavením novej vlády aj napriek tomu, že čelí obvineniam z korupcie

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 12:29 • 2 min
Izraelský prezident poveril Netanjahua zostavením novej vlády aj napriek tomu, že čelí obvineniam z korupcie

TEL AVIV - Izraelský prezident Reuven Rivlin poveril doterajšieho premiéra Benjamina Netanjahua zostavením novej vlády. Urobil tak aj napriek tomu, že politik čelí súdnemu procesu za korupciu.

slovakia

left justify in out

„Žiaden z kandidátov nemá reálnu šancu na zostavenie vlády, ktorá bude mať dôveru Knesetu,“ vyjadril sa prezident s tým, že ak by mu to dovolil zákon, rozhodnutie by posunul práve parlamentu, nech to vyrieši.

 

„Viem, aký je postoj mnohých, že by prezident nemal dávať úlohu kandidátovi, ktorý čelí trestným obvineniam,“ dodal prezident. Musí tak však urobiť, lebo mu to prikazuje zákon.

Vo voľbách z 23. marca, ktoré boli štvrté za posledné dva roky, získala Netanjahuova strana Likud 52 kresiel v 120-člennom parlamente. Nie je to však dosť na vládnucu väčšinu, ktorá je 61 kresiel.

 

Rivlin sa tak musel rozhodnúť, kto bude mať najväčšiu šancu na vytvorenie koalície. „Benjamin Netanjahu má o trochu vyššiu šancu, že zostaví vládu. Rozhodol som sa ho tým poveriť,“ doplnil Rivlin.

Obvinenia Netanjahua predstavujú pre izraelského prezidenta mimoriadne rozhodovanie v otázke, či by mala byť morálka faktorom vo výbere toho, kto povedie vládu, pripomína agentúra AP. Netanjahu všetky obvinenia popiera a tvrdí, že sa prokurátori nimi usilujú oslabiť úmysel voličov a vystrnadiť ho z úradu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona