Kedy sa z pozitívneho myslenia stáva úhlavný nepriateľ?

NETKY.SK • 19 August 2020, 15:26 • 2 min
Kedy sa z pozitívneho myslenia stáva úhlavný nepriateľ?

Schopnosť vedieť sa pozitívne naladiť aj v okamihoch, ktoré nie sú príliš optimistické, nie je nikdy na škodu. Ale pozor, pozitívny postoj rozhodne nevyrieši všetky problémy. Vo vypätých situáciách dokonca môže prehnaná pozitivita napáchať viac škody ako úžitku.

slovakia

left justify in out

Pri spätnom pohľade na niekoľko uplynulých mesiacov by sa našlo mnoho situácií, ktoré na pokoji rozhodne nepridajú - koronavírus, neutíchajúci boj za rasovú rovnoprávnosť, ale aj napríklad sociálne siete, ktoré nás neustále bombardujú príspevkmai o tom, ako je niekto iný dokonalý, čo všetko vie, ako sa má dobre. pri všetkých týchto veciach sa človek opustí a začne hľadať v sebe chyby.

 

Čeliac všetkým možným situáciám sa potom zdá byť prínosná rada zostať pozitívne naladený za všetkých okolností. Lenže ako odborníci tvrdia, nútený pozitívny postoj rozhodne nevyrieši všetky naše problémy a rozhodne nie je pre každého.

 

Niekedy totiž aj niektoré negatívne emócie môžu človeku prospieť, ich potláčanie a neriešenie príčiny potom môže napáchať viac škody.

 

Kedy je pozitivita toxická?

Aj keď to možno znie divne, prehnaná pozitivita sa môže stať veľmi rýchlo toxickou. Ide vlastne o stav, kedy si človek vybuduje neobjektívny pohľad na rôzne veci, zovšeobecnení svoje emócie a nadobudne dojem, že šťastie je možné dosiahnuť kedykoľvek a kdekoľvek. A keď sa tak nestáva, dotyčný prepadá depresii a je stále viac zúfalý, že svojho šťastia nie je schopný docieliť.

 

img

 

Negatívne emócie, ktorým sa snažil vyhýbať, sa tak derú v stále väčšej miere na povrch, až môžu človeka úplne pohltiť.

 

Jedným z príkladných období, ktoré doslova hýrilo a stále hýri toxickou pozitivitou, je doba pandémie. Tá sa pohráva s duševným zdravím mnohých ľudí.

 

Podľa odborníkov ale našťastie existujú spôsoby, ako sa aj s negatívnymi emóciami dá zaobchádzať racionálne, bez toho aby podkopávali alebo zhoršovali danú situáciu, uvádza server Yourtango.

 

Ako prijať svoje pocity?
Za všetkých okolností k sebe buďte úprimní. Keď máte zlý deň, nemusíte sa automaticky nútiť do úsmevu a pretvárky, dajte priestor smútku i zlobe, ak vás niečo trápi.

 

Rovnako tak sa ale nemiernite vo svojich pocitoch, ak máte z niečoho radosť. Nie je nič zlé na tom cítiť za niečo vďaku či sa radovať v čase, keď sa to nie všetkým darí rovnako.

 

img

 

Analyzujte svoje emócie
Nezakrývajte nikdy svoje negatívne emócie, namiesto toho čeľte tomu, ako sa cítite.

 

Zistite, čo za tým stojí, a skúste nájsť reálny spôsob, ako sa ich zbaviť. A keď to zrovna hneď nejde, nevadí. Nájdite niekoho, kto vám pomôže, poradí alebo len vypočuje.

 

Musíte si byť prvoradý

Súčasná doba nie je dvakrát jednoduchá a je potrebné si vzájomne pomáhať, ale vždy majte na pamäti, že jediná najdôležitejšia osoba, o ktorú sa treba vždy starať najviac, ste vy sami.

 

Nebojte sa uprednostniť svoje potreby pred ostatnými, nastavte si rituály, ktoré vás budú tešiť. Možno všetko zlé neodíde hneď, ale aj malé šťastné krôčiky vedú k lepším pocitom.

 

Ak máte pocit, že vás negatívne emócie a myšlienky začínajú pohlcovať, nikdy sa nebojte požiadať o pomoc. Môže to byť priateľ, člen rodiny, ale rovnako tak aj profesionál, ktorý sa na dané stavy špecializuje.

 

Ak to urobíte, najskôr zistíte, že vo vašom okolí je celý rad ďalších, ktorí sa stretávajú s podobnými emóciami. A keď sa s nimi porozprávate, možno si pomôžete navzájom zlepšiť svoje životy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona