Holanďania začali podpisovať petíciu proti používaniu systému covidpasov

NETKY.SK • 7 Február 2022, 13:00 • 2 min
Holanďania začali podpisovať petíciu proti používaniu systému covidpasov

BRUSEL/AMSTERDAM – Okolo 550 000 obyvateľov Holandska už podpísalo petíciu, ktorá vyzýva holandskú vládu, aby zrušila systém covidpasov „vo všetkých jeho podobách“. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Petíciu odštartovala minulý týždeň v piatok (4. 2.) občianska skupina, ktorá si hovorí Onverdeeld Open (Nerozdelene otvorení), na čele ktorej stojí poslankyňa parlamentu Mona Keijzerová z konzervatívnej Kresťansko-demokratickej výzvy (CDA). Medzi signatármi petície sa ocitli politicky činné osoby, akademici a aj osobnosti zo sveta kultúry. Podľa organizátorov petície systém covidpasov spôsobuje viac škody než úžitku a obmedzuje ústavné práva občanov krajiny. Podporovatelia petície poukazujú aj na to, že opatrenia proti koronavírusu, zavedené v podobe covidpasov, nedokážu zastaviť ďalšie šírenie tohto vírusu. DutchNews.nl upozornil na nedávny výskum vedcov z Univerzity v Delfte, ktorý rovnako naznačil, že používanie covidpasov má obmedzený vplyv na zníženie nových prípadov infekcie.

 

img

 

Minister zdravotníctva Ernst Kuipers však trvá na stanovisku, že všetko, čo pomáha brzdiť šírenie koronavírusu a znižuje počet hospitalizácií, je užitočné. Od piatku minulého týždňa viac ako pol milióna Holanďanov, ktorí za posledných deväť mesiacov dostali iba dve vakcíny proti ochoreniu COVID-19, musí absolvovať test a preukázať sa jeho negatívnymi výsledkami, ak chcú ísť do barov, reštaurácií, kín a divadiel. Testovacia povinnosť sa netýka osôb s posilňovacou dávkou proticovidovej vakcíny. Podľa holandského systému Test pri vstupe bude musieť každý, ktorý nespĺňa podmienky posilňujúcej vakcíny, preukázať negatívny antigénový test vykonaný za posledných 24 hodín.

 

img

 

Nové pravidlá boli zavedené ako súčasť plánov na harmonizáciu protipandemických pravidiel pre cestovanie po členských krajinách EÚ. Covidpasy sú najmä v rámci Európy kľúčovým nástrojom na uľahčenie cezhraničného cestovania. Holandský denník Telegraaf v pondelok v tejto súvislosti informoval, že odporúčanie krízovej skupiny pre koronavírus pre vládu, aby sa nepodávali posilňovacie očkovacie dávky tínedžerom, bude mať veľký vplyv na naplánované školské výlety do zahraničia. Lebo napríklad krajiny ako Francúzsko, Nemecko a Taliansko vyžadujú, aby boli všetci návštevníci múzeí a galérií či hostia v reštauráciách  zaočkovaní posilňovacou vakcínou. Holandská vláda zatiaľ nepovedala, či sa bude riadiť týmto odporúčaním.

 

Možno vás zaujme: Zeman podpíše novelu pandemického zákona



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies