AKTUALIZÁCIA Vláda schválila zákaz vychádzania, bude platiť už od soboty 24. októbra

NETKY.SK • 22 Október 2020, 19:51 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Vláda schválila zákaz vychádzania, bude platiť už od soboty 24. októbra

BRATISLAVA - Na Slovensku bude od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra platiť zákaz vychádzania. Zároveň sa sprísni aj režim na hraniciach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 22. októbra 22:05

Ako informoval predseda vlády Igor Matovič na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu, výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu budú v čase od 1:00 do 5:00. Výnimka sa bude týkať aj v prípade cesty na testovanie, do zamestnania, pri doprovode dieťaťa do školy.

 

Povolená bude cesta do najbližších potravín, lekárne, k lekárovi, cesta z dôvodu starostlivosti o blízku osobu či vlastné hospodárske zvieratá. Povolené bude venčenie spoločenských zvierat do sto metrov od bydliska, cesta na pohreby, na poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt.

 

Povolený bude aj pobyt v prírode v okrese bydliska a návrat do bydliska do 25. októbra.

 

img

 

Zákaz vychádzania bude platiť od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra pre celé Slovensko. Pričom zákaz bude najprísnejší v štyroch okresoch, kde je epidemiologická situácia najkritickejšia.

 

Medzi tieto okresy patrí Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov. Ak však budú ľudia musieť opustiť svoje bydlisko a uplatnia si výnimku, musia disponovať negatívnym testom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko boj s pandémiou prehráva. Komora lekárov prosí svojich kolegov v zahraničí o návrat domov

 

V týchto okresoch je pritom naplánované pilotné testovanie na najbližší víkend, ktoré sa uskutoční od piatka (21. októbra) do nedele (24. októbra). Občania, ktorí budú mať pozitívny výsledok, absolvujú povinnú domácu karanténu.  

 

Zákaz vychádzania bude platiť aj v menej zasiahnutých okresoch, avšak nie v takom prísnom režime, ako vláda nastavila v najzasiahnutejších regiónoch. Ľudia sa v nich nebudú musieť zatiaľ preukázať negatívnym testom v prípade, že opustia svoje domovy

 

Od pondelka 26. októbra do nedele 15. novembra sa odporúča vyšším územným celkom zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP. Cieľom je zníženie mobility.

 

Zatvoria sa školy

Školy prejdú na dištančné vzdelávanie od pondelka 26. októbra do piatka 27. novembra. Výnimku dostali detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl. Cieľom tohto opatrenia je limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami.

 

Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, situácia je mimoriadne vážna, keďže na základe dát sa Slovensko vydalo rovnakou cestou ako Česká republika.

 

Prečítajte si tiež: Je rozhodnuté! Vláda schválila celoplošné testovanie, zatiaľ sa však nevie či bude povinné alebo dobrovolné 

 

Počet hospitalizovaných je alarmujúci

Krajčí uviedol, že v nemocniciach na ochorenie COVID-19 priemerne zomiera každý deň 18 ľudí. Zároveň dodal, že 14-dňová incidencia nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov stúpla z 269 na 359.

 

Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom stúpol za týždeň zo 424 na 731. Stúpajú aj počty ventilovaných pacientov a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

 

img

 

"Možno nestúpajú tak dramaticky, ako hospitalizovaní, ale je na to jeden veľmi smutný dôvod. V nemocniciach v priemere zomiera na ochorenie COVID-19 denne 18 ľudí," povedal Krajčí. Tento trend bude podľa neho pravdepodobne ešte rásť.

Situácia je podľa ministra zdravotníctva na Slovensku vážna a nemáme ju pod kontrolou. Miera denného rastu počtu infikovaných je päť až desať percent, čas zdvojnásobenia je v intervale 7 až 14 dní. Krivka Slovenska kopíruje českú krivku, má ešte mierne strmší ráz.

 

Prečítajte si viac: Ako bude vyzerať celoplošné testovanie v praxi? Ministerstvo predostrelo plán!

 

Prísnejší režim na hraniciach

Ako uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNo), Slovensko sprísni režim na hranici s Ukrajinou. O detailoch opatrení na hraničných priechodoch s ostatnými susednými krajinami bude krízový štáb rozhodovať v pondelok 26. októbra.

 

Zatiaľ sa nebudú meniť ani opatrenia s Českou republikou. Na hraniciach sa budú naďalej uskutočňovať len námatkové kontrolyMikulec tiež potvrdil, že zatiaľ policajti neplánujú uzatvárať hranice okresov.

 

„My samozrejme budeme kontrolovať dodržiavanie opatrení, ale nebude obmedzený pohyb medzi okresmi tak, ako to bolo na Veľkú noc,” uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona