Ako vybrať kliešťa? Poznáme novú metódu

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 09:28 • 2 min
Ako vybrať kliešťa? Poznáme novú metódu

BRATISLAVA - Sezóna kliešťov je s teplým počasím späť, takto si poradíte s odstránením parazita.

slovakia

left justify in out

Určite ste sa stretli s radami „starých materí“ o tom, ako správne vybrať kliešťa. Vedzte ale, že mnohé z nich sú nielen nesprávne, ale dokonca nebezpečné. Napríklad také udusenie kliešťa riziko nákazy od parazita mnohonásobne zvýši, pretože kliešť takto môže do rany vyvrhnúť infikovanú krv.

 

img

 

Hlavný inštruktor Falck Academy Miroslav Nagy však hovorí o málo známej, ale veľmi praktickej metóde, ako si v prípade, že máme kliešťa, môžeme jednoducho, efektívne a bezpečne pomôcť. Existuje takzvaná karta na vyberanie kliešťov. Je to plastová karta so špeciálnym výrezom, pomocou ktorého možno kliešťa veľmi jednoducho odstrániť. "Kliešťa vsunieme do výrezu a pomalým pohybom ho ťaháme von. Ranu je vhodné dezinfikovať a pár dní ešte kontrolovať," hovorí odborník.

 

img

 

Najlepšou obranou proti kliešťom je však prevencia. Začať by sme mali dostatočným oblečením v prípade, že ideme do prírody. Samozrejmosťou by mali byť dlhé rukávy a nohavice i dôkladná kontrola tela po príchode domov. Odborníci odporúčajú i očkovanie. "To však ochráni iba pred kliešťovou encefalitídou, nie pred boreliózou či anaplazmózou," zdôrazňuje Nagy.

 

Hoci kliešťová encefalitída nepatrí medzi veľmi časte ochorenie, rozhodne ju netreba podceňovať. Preto, ak ste mali kliešťa a okolie rany vám po jeho odstránení začne červenať alebo sa začnete cítiť podobne ako pri chrípke, bezodkladne navštívte lekára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies