Remišová je za očkovanie Sputnikom V. Treba však počkať ešte na oficiálne schválenie

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 15:35 • 2 min
Remišová je za očkovanie Sputnikom V. Treba však počkať ešte na oficiálne schválenie

BRATISLAVA - Už len počkať na oficiálne schválenie a vakcína sa môže normálne používať, ako to strana Za ľudí od začiatku hovorila. Len to mohlo byť bez ohýbania pravidiel, cirkusu a prenášania zodpovednosti na lekárov.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti Twitter to napísala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Reagovala tak na to, že Európska lieková agentúra (EMA) prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie.

 


Vakcína je v priebežnom hodnotení, v takzvanom rolling review. Tento regulačný nástroj slúži na urýchlenie posúdenia vakcíny, údaje k vakcíne sa v tejto fáze posudzujú priebežne podľa ich dostupnosti. Po rozhodnutí Výboru pre lieky na humánne použitie, že údaje doložené žiadateľom sú dostatočné, môže žiadateľ predložiť EMA formálnu žiadosť o registráciu.

 

img

 

Sputnik V nesúvisí s vládnou krízou 
Spustenie procesu postupného preskúmavania vakcíny Sputnik V Európskou liekovou agentúrou je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) správnym krokom. Téma Sputnik však absolútne nemá nič spoločné so súčasnou vládnou krízou. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

 

"Opakovane sme sa vyjadrili, že podporujeme očkovanie vakcínou Sputnik, ak bude schválená Európskou liekovou agentúrou alebo Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv. Spustenie procesu preskúmavania Európskou liekovou agentúrou je tak správnym krokom na ceste k registrácii samotnej vakcíny. Ak bude nakoniec Sputnik V schválený, očkovanie aj na Slovensku pôjde ruka v ruke s pravidlami, po ktorých všetci voláme," uviedla predsedníčka Výboru Národnej rady SR (NR SR) pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

 

img

 

Schvaľovací proces
SaS dúfa, že riadny schvaľovací proces a registrácia vakcíny Sputnik prebehne čo najskôr, ako sa to udialo v prípade vakcíny Moderna, ktorá potrebovala na schválenie 51 dní, oproti Pfizeru, ktorý potreboval 76 dní a AstraZeneca 121 dní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona