Muži vs ženy: Ako zvládajú rozchod a prečo ho prekonávajú tak rozdielne

NETKY.SK • 7 Február 2024, 18:00 • 2 min
Muži vs ženy: Ako zvládajú rozchod a prečo ho prekonávajú tak rozdielne

Rozchod je pre každého bolestivý zážitok, ktorý si vyžaduje čas a silu na zotavenie. No nie každý ho prežíva rovnako. V tomto článku sa dozvieš, aké sú výrazné rozdiely medzi tým, ako sa s rozchodom vyrovnávajú muži a ženy. Zistíš, kto z nich trpí viac, kto sa zotaví rýchlejšie a kto sa poučí z chýb. Tiež sa dočítaš, aký vplyv má rozchod na naše zdravie a sociálne vzťahy.

slovakia

left justify in out

Rozchod je pre každého bolestivý zážitok, ktorý si vyžaduje čas a silu na zotavenie. No nie každý ho prežíva rovnako. Podľa niektorých štúdií existujú výrazné rozdiely medzi tým, ako sa s rozchodom vyrovnávajú muži a ženy. Kto z nich trpí viac, kto sa zotaví rýchlejšie a kto sa poučí z chýb? Pozrime sa na to podrobnejšie.

Emocionálne spracovanie

Jedným z najdôležitejších aspektov zvládania rozchodu je emocionálne spracovanie. To znamená, že si uvedomujeme svoje pocity, hľadáme ich príčiny a snažíme sa ich vyjadriť a zdieľať. Tým sa zbavujeme negatívnej energie a otvárame sa novým možnostiam.

Ženy sa v tomto smere javia ako lepšie vybavené. Podľa výskumu z Binghamtonskej štátnej univerzity v New Yorku, ženy sa po rozchode zameriavajú najmä na svoj psychický stav, z ktorého sa túžia zotaviť. Rozchod sa snažia emocionálne spracovať a neboja sa rozprávať o svojich pocitoch. Často sa delia o emócie so svojimi blízkymi, vďaka čomu získavajú viac porozumenia, podpory a názorov na danú situáciu.

Muži naopak majú tendenciu emocionálne sa uzavrieť a o svojich pocitoch nehovoria, pretože sa chcú zotaviť čo najrýchlejšie. Často sa u nich však následky rozchodu objavujú až neskôr. Zabudnúť na rozchod vďaka iným činnostiam.

Aktivita a rozptýlenie

Ďalším spôsobom, ako sa vyrovnať s rozchodom, je zamerať sa na iné aktivity a rozptýliť sa. Tým sa môžeme odreagovať, získať sebavedomie a nájsť nové záujmy a priateľov.
Muži sa v tomto ohľade zdajú byť aktívnejší. Podľa rovnakej štúdie, muži sa po rozchode snažia rozptýliť všetkým, čím sa len dá. Či už sú to nejaké koníčky, práca alebo dokonca nový vzťah. Vďaka tomu sa môžu z rozchodom vysporiadať rýchlejšie alebo naň aspoň na nejaký čas zabudnú.

Ženy zatiaľ, čoženy sa po rozchode nevedia sústrediť na nič iné, muži sa snažia rozptýliť všetkým, čím sa len dá. Často sa im však stáva, že tým len potláčajú svoje skutočné pocity a nevyriešia svoje problémy. Neskôr sa môžu cítiť osamelí, nespokojní alebo vinní.

 

Emocionálna odolnosť

Posledným faktorom, ktorý ovplyvňuje zvládanie rozchodu, je emocionálna odolnosť. To znamená, že sa dokážeme poučiť z našich skúseností, prekonať zranenia a ísť ďalej s optimizmom a nádejou.

Ženy sa v tomto smere ukazujú ako silnejšie. Podľa článku na webe Svetevity.sk, ženy sa po rozchode stanú emocionálne odolnejšími. Môže za to najmä fakt, že z tejto situácie vyťažia čo najviac, poučia sa z chýb do budúcna a lepšie zvládajú ďalšie pády.

Muži naopak majú síce tendenciu sa zotaviť skôr, no potláčané emócie ich môžu trápiť v budúcom vzťahu. Niekedy sa môžu cítiť neschopní naviazať hlbší a trvalý vzťah, pretože sa boja opäť utrpieť.

 

Vplyv na zdravie

Rozchod nielenže ovplyvňuje našu psychiku, ale aj naše telo. Podľa výskumu z University of Arizona, rozchod môže mať negatívny vplyv na naše imunitný systém, spánok, chuť do jedla, hmotnosť a krvný tlak. Tieto zmeny sú spôsobené stresom, ktorý sprevádza rozchod a znižuje našu schopnosť bojovať proti chorobám.

Ženy a muži sa líšia aj v tom, ako sa prejavujú tieto zdravotné problémy. Ženy sú náchylnejšie k depresii, úzkosti, nízkej sebaúcte a poruchám príjmu potravy. Muži zas častejšie trpia alkoholizmom, drogovou závislosťou, agresivitou a sebapoškodzovaním.

Preto je dôležité, aby sme sa po rozchode starali nielen o svoju dušu, ale aj o svoje telo. Mali by sme sa snažiť dodržiavať zdravý životný štýl, cvičiť, jesť vyvážene, piť dostatok vody a oddychovať. Tým si pomôžeme nielen zlepšiť svoje zdravie, ale aj zvýšiť svoju náladu a sebavedomie.

Ovplyvnené sociálne vzťahy

Rozchod tiež zasahuje do našich sociálnych vzťahov. Po rozchode sa môžeme cítiť osamelí, izolovaní, nepochopení alebo zradení. Môžeme mať problémy s dôverou, komunikáciou alebo intimitou s inými ľuďmi. Môžeme sa tiež dostať do konfliktov s našimi priateľmi, rodinou alebo kolegami, ktorí nás buď podporujú, alebo kritizujú.

Ženy a muži sa líšia aj v tom, ako sa správajú k svojmu sociálnemu okoliu po rozchode. Ženy sa viac spoliehajú na svoje sociálne siete, ktoré im poskytujú oporu, poradenstvo a útechu. Muži sa naopak viac izolujú a nevyhľadávajú pomoc, pretože sa chcú tváriť silne a nezávisle.

Preto je dôležité, aby sme sa po rozchode neuzatvárali do seba, ale hľadali spoločnosť ľudí, ktorí nám rozumejú, rešpektujú a milujú. Mali by sme sa snažiť udržiavať a rozvíjať svoje priateľstvá, rodinné vzťahy a pracovné kontakty. Tým si pomôžeme nielen prekonať samotu, ale aj nájsť nové zmysly a ciele v živote.

 

Z rozchodu sa teda zotaví rýchlejšie žena, aj keď spočiatku trpí viac. Muž sa zotaví pomalšie, aj keď sa zdá byť na tom lepšie. Dôležité je, aby si každý uvedomil svoje potreby, pocity a ciele a našiel si spôsob, ako sa s rozchodom vyrovnať čo najlepšie. Ako hovorí príslovie, po daždi príde slnko.

Zdroje:

https://svetevity.sk/magazin/vztahy/96093987-muzi-verzus-zeny-po-rozchode-hadajte-kto-sa-rychlejsie-zotavi

https://zdravie.pluska.sk/rodina-a-tehotenstvo/prekvapenie-muzi-zvladaju-rozchod-horsie-ako-zeny-preco

https://www.jenzeny.cz/laska-a-vztahy/jak-prozivaji-rozchod-muzi-na-rozdil-od-zen-na-ne-bolest-z-odlouceni-dolehne-pozdeji

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: genmiles.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies