Turecký prezident Erdogan žaluje časopis Charlie Hebdo

NETKY.SK • 28 Október 2020, 19:20 • 2 min
Turecký prezident Erdogan žaluje časopis Charlie Hebdo

ANKARA - Karikatúra Erdogana uvedená v týždenníku Charlie Hebdo viedla k novému kolu politického konfliktu medzi Tureckom a Francúzskom.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan žaluje parížsky týždenný satirický časopis Charlie Hebdo, informovala televízia TRT.

 

Turecká generálna prokuratúra okrem toho začala trestné stíhanie proti francúzskemu satirickému časopisu. Vyšetrovanie sa bude týkať skutočnosti urážky hlavy štátu.

 

Urážlivá karikatúra

Na kresbe zverejnenej 27. októbra je polonahý Erdogan usadený v kresle a v jednej ruke drží otvorenú plechovku od nápoja. So slovami "Tu prichádza prorok" kreslená postavička zdvihne sukňu ženy, ktorá stojí vedľa. Titulok na obrázku znie: "Erdogan je v súkromnom živote veľmi veselý človek".

 

Táto karikatúra bola uvedená na obálke nového čísla časopisu Charlie Hebdo na pozadí konfliktu medzi Tureckom a Francúzskom kvôli vyhláseniu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o islame.

 

Mohlo by vás zaujímať: Medzi francúzskym a tureckým prezidentom to vrie. Erdogan poslal Macrona k psychiatrovi

 

Administratíva tureckého vodcu označila zverejnenie tejto karikatúry za nechutné a sľúbila, že v tejto súvislosti prijme všetky potrebné právne opatrenia.

 

Diplomatický škandál

Prejav francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona bol spojený s útokom na predmestí Paríža, kde 18-ročný rodák z Čečenska zabil učiteľa dejepisu, ktorý na hodine slobody prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

 

img

 

Súvisiaci článok: Dráma v Paríži: Muž podrezal hrdlo učiteľovi priamo na rušnej ulici

 

Macron incident označil za teroristický útok. Francúzsky prezident uviedol, že "islam je náboženstvo, ktoré teraz prežíva krízu na celom svete", a radikálny islamizmus "otvorene vyjadruje svoj zámer zaviesť vlastný poriadok".

 

Vyhlásenie prezidenta Francúzska spôsobil ostrú reakciu tureckého vodcu. Erdogan konkrétne ponúkol Macronovi, aby "skontroloval psychiku". Francúzsko reagovalo odvolaním veľvyslanca z Ankary.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na zavraždeného učiteľa dejepisu bola uvalená fatva, Francúzsko ide hostiť stovky cudzincov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies