Ako správne separovať odpad?

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 13:33 • 2 min
Ako správne separovať odpad?

Separovanie je momentálne už nevyhnutnosťou, tu je návod, ako to robiť správne.

slovakia

left justify in out

O separovaní odpadu sa v súčasnosti hovorí veľmi veľa. Ide o aktivitu, ktorá začína byť naozaj nevyhnutnosťou a pozornosť by jej mal venovať skutočne každý. Častým problémom však je, že napriek tomu, ako sa šetrný spôsob života propaguje a koľko sa o recyklácii hovorí, nie všetci majú dostatočné informácie o tom, ako to robiť správne. Tak sa na to spolu pozrime.

 

Začnime tou najzákladnejšou vecou – aké materiály sa vlastne dajú separovať a do akých nádob patria. Triedi sa sklo (zelený kontajner), papier (modrý kontajner), plasty (žltý kontajner), kov (červený kontajner) a biologický odpad (hnedý kontajner). Do jednotlivých nádob by sme však nemali hádzať separovaný odpad len tak hala-bala. Má to svoj systém.

 

img

 

Sklo

V sklenených nádobách si v obchodoch môžeme kúpiť rôzne zaváraniny, džemy, jogurty a, samozrejme, nápoje. V tomto prípade je vhodné sa v prvom rade zamyslieť nad tým, či obal nedokážeme využiť opätovne my sami (napríklad pri zaváraní). Niektoré fľaše je možné vrátiť do predajne, sú zálohované. Ak nie, šup do zeleného kontajnera. Sklo možno separovať 15 – 75 krát, na recykláciu je preto veľmi vhodné. Sklenené obaly by sme pred vhodením do nádoby mali zbaviť iných materiálov, teda napríklad kovového uzáveru aj s poistným krúžkom. Nádobu by sme mali vypláchnuť čistou vodou (obzvlášť pri obaloch po mliečnych výrobkoch), aby v zberných nádobách nedochádzalo k hnilobným procesom, čo priláka hmyz aj hlodavce.

 

img

 

Plasty

Plasty sú v súčasnosti najobávanejším materiálom, pretože nás doslova zaplavili. Teda, zaplavili sme sa nimi sami. Ide o materiál, ktorý je dobre tvarovateľný, ľahký a napriek tomu odolný. Jeho recyklácia je pomerne komplikovaná, nakoľko sa z neho vyrába naozaj široká paleta najrôznejších produktov. Treba povedať, že v prírode sa rozkladá 500 rokov a vylučuje látky, ktoré sú škodlivé tak pre nás, ako aj pre prírodu. Plasty patria do žltých nádob. Sem môžeme vhadzovať PET fľaše od nápojov, plastové obaly z čistiacich prostriedkov, šampónov. Nepatria sem však obaly od nebezpečných látok, napr. motorových olejov, farieb, lepidla, chemikálií. Podobne ako v prípade skla treba nádobu zbaviť iných materiálov (napr. kov), opláchnuť ju a zmenšiť jej objem stlačením. Úplne najvhodnejšie ale je, ak sa plastom pokúsime vyhýbať. Používajte plátené tašky, vrecká a pokiaľ nemusíte, potraviny nebaľte do plastov.

Existujú aj nádoby, kam možno súčasne s rôznymi plastovými obalmi umiestňovať aj tetrapaky, plechovky, fólie a pod, vždy je ale dôležité sledovať, čo je na jednotlivých kontajneroch napísané.

 

img

 

Kov

Do červených zberných nádob sa nemusia nachádzať len väčšie kusy kovov, využívajú sa na separovanie plechoviek od nápojov, jedla, kovových uzáverov, kovových výrobkov a súčiastok, alobalu. Kovové obaly a kovy však môžeme zaniesť aj do zberní kovov, príp. do zberných dvorov. Do červených kontajnerov nevhadzujme kovové obaly od farieb a lepidiel, chemikálií, kovové obaly kombinované s iným obalom, napr. zubné pasty, nápojové kartóny v prípade, že sa vo vašej obci či meste tieto obaly zbierajú, umiestňujte ich do kontajnerov alebo igelitových vriec na to určených. Opäť, nádoby musia byť čisté a napríklad v prípade nápojových plechoviek stlačené.

 

Papier

Papier tvorí približne 20 percent celkového odpadu. Patrí do modrého kontajnera. Zbery papiera sú relatívne populárne aj na mnohých základných školách, kde sa realizujú viackrát ročne. Papierové škatule by sa mali rozobrať, aby sa ich objem zmenšil, v prípade papiera z kancelárii je potrebné dať pozor na to, aby sme ho neodovzdali napríklad s kovovými spinkami alebo v plastovej hrebeňovej väzbe. Aj tu teda treba odstrániť všetko, čo nie je papierové.

 

img

 

Biologický odpad

Bio odpad alebo rozložiteľný odpad je všetko, čo je prírodného pôvodu a tým pádom je schopné sa bežným procesom rozkladať v prírode bez toho, aby došlo k uvoľňovaniu neprirodzených chemických látok. Patrí do hnedých zberných nádob. Tu rozlišujeme zelený odpad (napr. konáre, listy zo záhrad a pod.) a kuchynský odpad (rôzne šupy, vyluhovaný čaj, ovocie, zelenina a pod.) Treba zdôrazniť, že by sme sa mali vo vlastnom záujme posnažiť o zníženie plytvania potravinami a nakupovať len toľko, koľko sme reálne schopní skonzumovať a využiť. Veľmi vhodným spôsobom nakladania s biologickým odpadom je kompostovanie. Nakladanie s bio odpadom je rozsiahla problematika, o ktorej sa viac dočítate TU.

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies