V Japonsku vzrastá obľuba fitness domovov pre seniorov

NETKY.SK • 22 Október 2019, 12:53 • 2 min
V Japonsku vzrastá obľuba fitness domovov pre seniorov

Domovy s opatrovateľskou službou už dávno neplatia ako ekvivalent k slovu staroba. Medzi seniormi, sú naopak, čím ďalej tým viac obľúbenejšie. Aspoň v zahraničí.

slovakia

left justify in out

V Japonsku navyše existujú také, ktoré ponúkajú okrem zdravotných kontrol tiež voľnočasové aktivity, a dokonca aj fitness centrum so strojmi prispôsobenými špeciálne pre seniorov.

 

Japonci sa každoročne umiestňujú v rebríčku najdlhšie žijúcich národov sveta. Ako odozvu na pomaly starnúcej populácii sa preto rozhodli vybudovať špecializované domovy s nadštandardnými opatrovateľskými službami, ktoré vznikajú v komunitách, kde je silný dopyt po sociálnych pracovníkoch pre seniorov.

 

 

Ako príklad môže slúžiť opatrovateľský dom v CIBE. Okrem tradičných služieb, ktoré väčšina opatrovateľských domov ponúka, poskytuje tento aj fitness centrum. Hoci je priemerný vek návštevníkov 81 rokov, pri každej návšteve tu trávia hodinu až dve, teda rovnako ako ľudia aj o niekoľko generácií mladší.

 

 

Najobľúbenejším fitness zariadením je bežecký trenažér s ochrannými pásmi, na ktorom je nutné cvičiť aspoň 30 minút v kuse. Drina sa ale vypláca. "V minulosti som mal v páse 115 cm. Vďaka pravidelnému cvičeniu som sa ale dostal na 90 centimetrov," uviedol postarší návštevník tejto posilňovne pre agentúru Reuters.

 

 

Zmyslom fitness centra je navrátiť čo najväčší počet seniorov do domáceho prostredia, zlepšiť ich motoriku a naučiť ich sebestačnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies