Babišovo hnutie ANO podozrievajú z vedenia nelegálnej kampane

NETKY.SK • 13 September 2021, 12:03 • 2 min
Babišovo hnutie ANO podozrievajú z vedenia nelegálnej kampane

PRAHA - Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý si objednala Česká televízia, by hnutie vyhralo voľby do Poslaneckej snemovne. Akékoľvek obvinenie spájané s kampaňou však odmieta.

slovakia

left justify in out

Český úrad pre dohľad nad hospodárením politických strán a politických hnutí začalo v uplynulých dňoch preverovať vládne hnutie ANO pre podozrenie z vedenia nelegálnej predvolebnej kampane v hlavnom meste Praha. Informoval o tom v pondelok server iROZHLAS.cz, ktorému to potvrdila hovorkyňa úradu Luisa Divišová.

 

Problém s časopisom 

 

Preverované podozrenie sa týka časopisu Jižní město žije, ktorý ANO vydáva v pražskej mestskej časti Praha 11. Hnutie ANO akékoľvek pochybenie odmieta. Tvrdí pritom, že tento časopis nie je súčasťou jeho kampane.

 

Prečítajte si tiež: Heger, Babiš a Kurz rokovali o pandémii, ekonomike i Afganistane

 

Zmienený magazín vydávajú zhruba od začiatku roku 2020 komunálni politici z ANO, pričom ako vydavateľ časopisu je podľa databázy ministerstva kultúry zapísané hnutie ANO premiéra Andreja BabišaDoteraz posledné číslo časopisu vyšlo v júni. Úvodné slovo v ňom mal zástupca starostu Prahy 11 a člen hnutia ANO Ondřej Prokop. Podľa jeho slov pritom časopis hnutiu nijako nepomáha v kampani pred októbrovými parlamentnými voľbami. "Informujeme čisto o komunálnej politike, píšu do toho naši lokálni zastupitelia v Prahe 11 vrátane mňa a nemá to nič spoločné s kampaňou do (Poslaneckej) snemovne," povedal Prokop pre iROZHLAS.cz. Zároveň dodal, že z dozorného úradu ho zatiaľ nikto nekontaktoval.

 

Názorové smerovanie 

 

Server iROZHLAS.cz ďalej informuje, že dozorný úrad preveruje práve názorové smerovanie časopisu. Člen úradu Jan Outlý, ktorý vzniesol podnet na preverenie magazínu, sa k prípadu konkrétne vyjadrovať nechcel. Iba potvrdil, že podnet podal. Vo všeobecnej rovine však podľa jeho slov platí, že politické strany musia v rámci predvolebnej kampane označiť svoje materiály ako propagačné a musia ich tiež započítať do celkových nákladov kampane.

 

Možno vás zaujme: V Prahe zadržali Rusa, ktorý sa podieľal na anektovaní Krymu

 

Hovorca ANO Martin Vodička popiera, že by hnutie čokoľvek porušilo. "Posledné vydanie vyšlo v júni, žiaden z našich kandidátov v ňom nebol prezentovaný a všetky texty sa týkali len komunálnej politiky a života v Prahe 11. Z toho dôvodu sme presvedčení, že o kampaň rozhodne ísť nemôže". 

 

Ak preukážu, že hnutie magazín neklasifikovalo a nevykazovalo ho vo svojom účtovníctve, začnú správne konanie a následne môžu dostať  finančnú pokutu. Výška pokút za takéto priestupky sa podľa Outlého pohybuje rádovo v desaťtisícoch českých korún (stovkách až tisícoch eur).

 

Prieskum verejnej mienky 

 

Necelý mesiac pred voľbami do Poslaneckej snemovne by podľa modelu od spoločnosti Data Collect vyhralo práve hnutie ANO so ziskom 25 percent hlasov. Potom by nasledovala koalícia Spolu a po nej Piráti a Starostovia. Informovala o tom v nedeľu večer Česká televízia, ktorá si štúdiu objednala.

 

K téme: Predvolebná debata v Českej republike začala hádkami

 

Hnutie ANO by podľa nich získalo až štvrtinu všetkých hlasov. Koalícia Spolu by skončila na druhom mieste so ziskom 22 percent hlasov. Koalícia Piráti a STAN by so ziskom 21 percent hlasov skončila na treťom mieste. Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru má podľa prieskumu 9 percent. Posledným úspešným politickým subjektom by bola Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) so ziskom 5,5 percenta hlasov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies