Smrťou sa to neskončilo

NETKY.SK • 4 Apríl 2021, 08:42 • 2 min
Smrťou sa to neskončilo

Nedeľné ráno nikdy predtým a ani potom nebolo také pochmúrne.

slovakia

left justify in out

Nieslo sa v znamení smútku, trúchlenia, pochovanej nádeje na dobrú budúcnosť a boľavej spomienky na viac sa neopakujúcu minulosť. V Izraeli o tom počul hádam každý, správa o neľútostnej poprave sa šírila rýchlosťou porovnateľnou s krátkym žmurknutím oka. Šepkalo sa, klebetilo a zveličovalo.

 

Je koniec
Kým zvyšok národa fascinovala zvedavosť a vidina môcť sa stať skutočne dobrým rozprávačom príbehu veľkého piatka s ukrižovaním, jedna časť spoločnosti trpela, pukalo jej srdce.
Boli to nasledovníci Ježiša, On mal predsa byť zasľúbený vykupiteľ. Jeho život mal byť odpoveďou na problémy, slzy a aj hriechy. A odrazu je mŕtvy, jeho telo je pochované a smrť je to jediné, proti čomu sa nedá bojovať. Je koniec.

 

Ráno
Nuž nastalo ráno a isté ženy, ktoré Ježiša vrúcne oplakávali, sa podujali  v skorej hodine navštíviť jeho hrob. Bývalo totiž zvykom, že mŕtve telo sa pomazávalo masťou, a tak bolo treba poslúchnuť tradíciu. Kým ženy prechádzali k miestu jeho posledného odpočinku, zhovárali sa medzi sebou o veľkom probléme. Ako len odvalia ten obrovský a najmä ťažký kameň, vďaka ktorému bol hrob chránený? Veď sú krehké a ani zďaleka sa silou nevyrovnajú mužovi.

 

Anjel
Kráčali teda a kráčali, až kým sa pred očami nezjavil cieľ cesty. Ale aké neopísateľné prekvapenie! Kameň od hrobu už bol odvalený a anjel v rúchu bielom ako sneh, vravel, že Ježiš viac nie je mŕtvy. Naplnilo sa proroctvo, že Boží syn má byť nielen pre svet ukrižovaný, ale na tretí deň vstane z ríše zosnulých. Uveličené a neveriaco sa tváriace ženy, sa zrejme nevedeli dohodnúť, či sa im to prisnilo alebo to bola naozajstná a nepopierateľná skutočnosť. Možno by aj napokon príbehu pripísali záver o príliš bujnej fantázii, ale Ježiš sa im sám zjavil, pozdravoval ich, a ony ho objali, a šťastím sa priam rozplývali.

 

Vzkriesený bol nielen on, z mŕtvych povstala aj nádej. Smrť je naveky pohltená, hriech je porazený a neexistuje nič, čo by človeka odlúčilo od najromantickejšej lásky. Na začiatku nedele síce prevládalo nešťastie, ale nakoniec sa ukázal život. No a keď sa Ježiš v oživenej podobe postavil doprostred miestnosti, v ktorej sa nachádzal zástup jeho učeníkov a priateľov, k už splnenému sľubu pridal ďalšie utvrdenie. „Ja som s vami po všetky dni, až do skončenia sveta."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies