Zopár rád z Biblie o tom, ako bojovať proti strachu a úzkosti

NETKY.SK • 14 Január 2021, 10:32 • 2 min
Zopár rád z Biblie o tom, ako bojovať proti strachu a úzkosti

Súčasná generácia trpí, trápi ju nadmerná záťaž.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť v celej svojej šírke sa presvedčila, že nie je vševládna a nemá kontrolu nad vesmírom. Strhla sa búrka a jedna nečakaná okolnosť strieda druhú. Padajú z neba ako blesk, a kto si nedá pozor, bude zasiahnutý a ťažko zranený úzkosťou.

 

Nie je to hanba
Nie je hanba cítiť strach, žije sa predsa vo fyzickom tele, čo znamená, že na človeka dopadá nielen telesná choroba, ale aj emocionálna bolesť.

 

Nie je zbabelosť, ak sa myseľ pýta, čo bude a či sa ešte nájde kúsok šťastia a pokoja. Nie je ponižujúce zažívať pocit smútku, keď na svet dolieha smrť a je jej toľko, až sa zdá, že prekričí aj život.

 

Nie, nie je to zahanbenie, veď predsa aj na úzkosť jestvuje liek a to dokonca osvedčený.

 

Priznanie
Prvý krok na ceste k uzdraveniu vedie cez nepopulárne priznanie. Ak sa problém popiera, nielenže sa človek ocitá v sebaklame, navyše sa mu ani nedá pomôcť. Ak totiž nie je ťažkosť, potom nie je ani liečivo.

 

Boh vždy chce, aby bol každý konkrétny pri prosbe. Ak sa mu povie pravda, on nevysmeje, ani neodsúdi. Koniec koncov on aj tak vie všetko, nič ho neprekvapí.


Nevzdať sa
V obklopení úzkosťou je najžiadanejšie nechať to jednoducho tak. Nevstať z postele, nič neskúšať, na nič sa netešiť, nebojovať.


Biblia síce volá k ťažšiemu rozhodnutiu, ale o to lepšiemu. Boh hovorí, aby sa nikto nevzdával, aby až do konca nechýbala vytrvalosť, pretože bude istotne odmenená. Víťazstvo získa len ten, kto bojoval.

 

Mohlo by vás zaujímať: Všetci o nej hovoria ako o chodiacom zázraku

 

Vzbudiť nádej
Najväčšou nepriateľkou strachu je nádej. Akonáhle sa objaví, strach sa postupne začne zmenšovať, až napokon úplne zmizne.

 

img

 

Áno, nie je to múdre povzbudzovať k nádeji, keď sa všetko akosi rúti a nič nie je také ako predtým, vraví rozum. V tomto prípade sa ho však neodporúča počúvať, radšej nech sa spomenie na to, že s Bohom nádej nezomiera nikdy, dokonca ani smrťou nie.


Nijaké zveličovanie
Úzkosť zveličuje, to vie každý, kto ju aspoň raz ochutnal. Má v obľube preháňať a robí to tak šikovne, že o svojej pravde hravo presvedčí.
Už nikdy nebudeš šťastný. Už nikdy nebudeš zdravý. Už sa to nezlepší. Každému sa darí, len tebe nie.

 

Keď začne rozprávať podobné nezmysly, je najspoľahlivejšie neuveriť jej a radšej sa spoliehať na to, čo povedal Boh.


Stvoriteľ, okrem iného, sľúbil, že nikoho neopustí, na nikoho nezabudne, že v budúcnosti neplánuje nikomu dať nešťastie, ale, naopak, ponúka pokoj a blaho.

 

Prečítajte si tiež: Keď na toto zabúdame, vznikajú len problémy

 

Pomáhať
V čase súženia je najnepohodlnejšia pomoc druhému. Človek má vlastné trápenie, s ktorým si vystačí, tak prečo sa zaoberať aj cudzím nešťastím?

 

img

 

Stačí sa rozpamätať na najväčší akt lásky, teda na kríž. Ježiš, ako ten, ktorý trpel, aby zmieril ľudstvo s Bohom, neváhal zmierňovať inú bolesť, a to aj napriek tomu, ako veľké zranenie mal. Štedrosť spôsobuje, že Boh sa usmieva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies