Ako sa vyvarovať tvorbe močových kameňov?

NETKY.SK • 21 November 2019, 9:37 • 2 min
Ako sa vyvarovať tvorbe močových kameňov?

Môže sa to zdať paradoxné, ale aj keď nás najčastejšie trápia močové kamene, ktoré sú sčasti tvorené aj vápnikom, jeho príjmom prirodzenou formou riziko ich tvorby naopak znižujeme. Ďalším ochranným faktorom je aj dostatočný pitný režim, preto je úplne ideálne zaradiť doň minerálne vody bohaté na vápnik.

slovakia

left justify in out

Vysoký obsah oxalátov, teda kyseliny šťavelovej, druhej zložky najčastejšieho druhu močových kameňov, je napríklad v červenej repe, rebarbore, kakau, červenom mäse či strukovinách. Ohroziť nás môžu v prípade, ak neprijímame dostatok vápnika v prirodzenej forme.

 

img

 

"Ak je však príjem oxalátov kombinovaný s vápnikom, tak sa tieto dve látky v tenkom čreve na seba naviažu, zníži sa ich vstrebávanie a nedochádza ani k ich zvýšenému vylučovaniu močom a tvorbe močových kameňov," vysvetľuje výživová odborníčka MUDr. Alexandra Frolkovičová.

 

Nemusíme preto hneď odstrániť všetky potraviny obsahujúce oxaláty z jedálnička. Mali by sme ich ale kombinovať s dostatočným príjmom vápnika. Jednoduchým a efektívnym riešením je zaradiť pravidelné pitie minerálnych vôd bohatých na vápnik. 

 

img

 

Riziko vzniku močových kameňov výrazne znižuje aj dostatočný príjem tekutín. "Väčšinu nášho pitného režimu by mala tvoriť čistá voda a minerálka. Ideálne je piť toľko, aby sme dosiahli vylučovanie viac ako dvoch litrov moču denne. To znižuje riziko vzniku močových kameňov až o 40 %," upozorňuje MUDr. Frolkovičová.

 

 

Citrusy

Preventívnym krokom voči tvorbe močových kameňov je tiež zabrániť, aby sa vápnik vo zvýšenej miere vylučoval močom. "Citráty" pomáhajú, aby sa vápnik v moči udržiaval v ionizovanej forme a nespájal sa do komplexov, ktoré sú základom pre močové kamene. Tieto sa nachádzajú nielen v citrusoch (pomaranče, mandarínky, citróny), ale aj v melóne, či kokosovej vode.

 

img

 

Kurkuma

Ako prevencia voči močovým kameňom sa podľa klinických štúdií osvedčili aj zelený čaj, maliny, petržlen, granátové jablko, oregano či kurkuma. Pravidelná konzumácia otrúb znižuje odpad vápnika močom a dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín zase odpad oxalátov do moču.

 

img

 

Mäso

Klinické štúdie ukazujú, že ešte dôležitejším preventívnym opatrením proti močovým kameňom ako ovplyvňovanie príjmu oxalátov, je zníženie príjmu soli a živočíšnych bielkovín. Jednoducho, menej mäsa v jedálničku znamená nižší výskyt močových kameňov. A rovnako menej živočíšnych bielkovín znamená viac získaného vápnika.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona