Ako pomohli Poliaci po zemetrasení na východnom Slovensku? Pozrite ako sa využilo poslaných 223-tisíc eur!

NETKY.SK • 10 Marec 2024, 17:30 • 2 min
Ako pomohli Poliaci po zemetrasení na východnom Slovensku? Pozrite ako sa využilo poslaných 223-tisíc eur!

Cesta medzi Tokajíkom a Ďapalovcami je po vlaňajšom zemetrasení opravená a už aj oficiálne odovzdaná do užívania.

slovakia

left justify in out

Pomocnú ruku pri nevyhnutnej rekonštrukcii podal cezhraničný partner Malopoľské vojvodstvo, ktorý Prešovskému samosprávnemu kraju venoval príspevok vo výške 223-tisíc eur. Na kontrolnom dni k stavbe stretlo vedenie oboch spriatelených regiónov aj dotknutých miestnych samospráv.

Ešte v decembri 2023 dostal úsek cesty tretej triedy medzi Tokajíkom (okr. Stropkov) a Ďapalovcami (okr. Vranov n/Topľou) nový šat. Stalo sa tak po zhoršení jej stavebno-technického stavu, pod ktoré sa podpísalo októbrové zemetrasenie.Na vozovke sa znásobili výmole či trhliny a na viacerých miestach sa cesta výraznejšie zosunula. Následky prírodnej katastrofy na východe Slovenska nenechali chladnými ani partnerský región z Poľska. Malopoľské vojvodstvo sa rozhodlo prešovskej župe poskytnúť finančnú pomoc 1 milión zlotých a tú kraj investoval práve do opravy poškodeného cestného úseku. Zrealizovanú rekonštrukciu, na ktorú by mala nadviazať oprava ďalších kilometrov v celom ťahu I/15 cez Mrázovce, si v stredu (6.3.) prišli zástupcovia poľského regiónu pozrieť aj osobne.

„Aj v ťažkých časoch sa ukazuje, aké dôležité je priateľstvo a spolupráca s partnerskými regiónmi. V tomto prípade naše kontakty trvajú už 20 rokov a vidíme,  že stoja naozaj na pevných základoch, čo si nesmierne vážime.  Finančná pomoc Malopoľského vojvodstva nám padla veľmi vhod a umožnila nám odstrániť najväčšie a najvážnejšie nerovnosti v úseku, ktorý zemetrasenie doslova degradovalo a ktorý by sme inak len ťažko riešili. Ľudia, ktorí tu žijú, sa potrebujú bezpečne presúvať za prácou a do škôl, ibaže po takto poškodených cestách to nejde. Ešte raz veľká vďaka maršálkovi a cezhraničnému regiónu, s ktorým nás spájajú vrúcne a priateľské vzťahy, za prejav tejto spolupatričnosti a solidarity“ vyjadril sa v Tokajíku predseda prešovskej krajskej samosprávy Milan Majerský.

Malopoľské vojvodstvo vyčlenilo milión zlotých (v prepočte 223-tisíc eur) zo svojho rozpočtu na rok 2023, s tým, že PSK ich musel využiť do 31. decembra uplynulého roku. Zaviazal sa tak urobiť v dohode o finančnej pomoci v súvislosti s prírodnou katastrofou, ktorú v novembri schválila Rada vojvodstva.

 „Keď sme dozvedeli o zemetrasení, ktoré minulú jeseň postihlo náš spriatelený región, nemali sme absolútne žiadne pochybnosti o rozhodnutí pomôcť mu a v tomto smere som mal na úrade plnú podporu. Aj u nás platí, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva a my sa od samého začiatku držíme zásady, že kto pomoc potrebuje, tomu pomôžeme. PSK splnil všetky kontrolné mechanizmy, ktoré potvrdili, že naše prostriedky budú čo najlepšie použité. Dnes vidíme výsledok a môžeme zhodnotiť, že cesta je veľmi kvalitná a plní svoj účel,“ uviedol maršálek Witold Kozłowski.

Nateraz kraj v lokalite opravil 1,48 km úsek cesty tretej triedy č. 3573, a to frézovaním asfaltového krytu s vyčistením povrchu a aplikovaním asfaltového postreku. Nasledovalo položenie asfaltových betónových vrstiev, a napokon aj výšková úprava uličných vpustí. Vedenie dotknutých obcí privítalo, že sa tak stalo v krátkom čase.

„Neverili sme, že je to možné a navyše v zimnom období, ale počasie cestárom prialo a tak sme sa dočkali rekonštrukcie poškodeného úseku a následne aj jeho sprejazdnenia pre motoristov expresne rýchlo, čo tunajších ľudí veľmi potešilo. Teší nás aj fakt, že rekonštrukcia úseku bude ďalej pokračovať,“ podotkla starostka Tokajíka Jana Medvecová.

Zároveň dodala, že zemetrasenie z 9. októbra 2023 zanechalo značné škody okrem súkromných budov aj v interiéri Múzea tokajíckej tragédie a v prípade sochy, ktorá je súčasťou tamojšieho pamätníka.

Medzi najviac zasiahnuté obce patria aj Ďapalovce vo Vranovskom okrese, kde stále zápasia s následkami, ktoré tu ničivá prírodná katastrofa zanechala.

„Po tejto živelnej pohrome však prišlo doteraz k 37 dotrasom, ktoré spôsobili, že pôvodné trhliny na budovách sa zväčšujú, vytvárajú sa ďalšie a šíria sa ďalej, takže dnes už mnohé veci neplatia a opravené objekty sú znovu poškodené. Preto vítame pomoc z každej strany a ďakujeme za všetku, ktorá príde, ako aj za pomoc pri oprave spojnice, ktorou približne jedna tretina ľudí dochádza za prácou do Stropkova,“ doplnil starosta Ján Cmár.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Z kontrolného dňa na východe Slovenska. (psk.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies