Vodič uniesol v autobuse 51 detí: Nevylučuje sa teroristický motív

NETKY.SK • 20 Marec 2019, 23:33 • 2 min
Vodič uniesol v autobuse 51 detí: Nevylučuje sa teroristický motív

MILÁNO - Talianska polícia zachránila v stredu 51 detí, unesených vodičom ich školského autobusu. Muž ho navyše polial benzínom a podpálil, uviedli úrady.

slovakia

left justify in out

"Je to zázrak, mohol to byť masaker. Polícia bola vynikajúca, zatarasila autobus a dostala z neho deti von," vyjadril sa k prípadu milánsky prokurátor Francesco Greco, ktorého citovali tlačové agentúry AFP a AP.

 

Greco dodal, že nemôže vylúčiť ani teroristickú súvislosť činu, keďže incident vyvolal paniku. Bola by to priťažujúca okolnosť.

 

Prípad sa stal v severotalianskej provincii Cremona, približne 40 kilometrov od Milána. V autobuse sa viezli žiaci dvoch tried nižšej strednej školy, kam chodia deti vo veku 11 až 14 rokov.

 

Deti sa vracali zo športového podujatia

 

Celkovo 51 žiakov sa vracalo zo športového podujatia v sprievode troch dospelých, keď vodič autobusu náhle zmenil trasu a oznámil, že všetci sú jeho rukojemníkmi. "Nikto sa odtiaľto nedostane živý," povedal podľa niekoľkých žiakov.

 

Muž vzal deti na 40-minútovú jazdu hrôzy. Vyzbrojený dvoma kanistrami s benzínom a zapaľovačom na cigarety školákov zastrašoval, vzal im mobilné telefóny a prikázal dospelému sprievodu, aby žiakov zviazal sťahovacími pásikmi. Dospelí však niektoré deti spútali iba voľne.

 

Jednému z detí sa podarilo telefón ukryť a zavolať rodičom, ktorí následne zalarmovali políciu.

Policajti zatarasili autobusu cestu a rozbili zadné okná vozidla, kadiaľ vytiahli deti do bezpečia a bez vážnejších zranení - to všetko skôr, než autobus pohltili a zničili plamene. Páchateľa zadržali.

 

"Chcem s tým skoncovať, chcem zastaviť umieranie v Stredozemnom mori," vyhlásil vodič podľa viacerých správ.

 

Jeho motívy konania nie sú zatiaľ jasné a jeho zmienka Stredozemného mora sa zrejme týkala tisícov migrantov, ktorí sa plavili zo severnej Afriky do Talianska, ale mnohí prišli počas nebezpečnej plavby o život.

 

 

Podľa dostupných informácií je vodičom 47-ročný muž senegalského pôvodu s talianskym občianstvom a ženatý otec dvoch detí, ktorý žil v provincii Cremona. Vodičom školského autobusu bol od roku 2002.

Približne 12 detí a dvoch dospelých museli previezť do nemocnice, pretože sa nadýchali dymu, a aj šofér potreboval ošetrenie popálenín na rukách.

 

Vyšetrujú podozrenie únosu

 

Video zachytávalo požiarnikov, ako hasia požiar autobusu, ktorý plamene úplne pohltili, takže z neho zostala len obhorená kovová kostra.

 

Ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedla, že vodiča v minulosti prichytili pri jazde v opitosti a takisto sa dopustil sexuálneho útoku na neplnoletú osobu. Ministerstvo neposkytlo dátumy trestných činov.

Zdroje z ministerstva povedali, že minister pracuje na odobratí talianskeho občianstva tohto muža, čo už umožňuje legislatíva prijatá koncom minulého roka.

 

Talianska tlačová agentúra ANSA identifikovala vodiča ako muža menom Ousseynou Sy a dodala, že ho vyšetrujú pre podozrenie z únosu, úmyslu spáchať masaker, podpaľačstva a kladenia odporu polícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies