Ženy, ktoré zmenili históriu a stali sa vzorom pre zástupy ďalších

NETKY.SK • 8 Február 2024, 16:00 • 2 min
Ženy, ktoré zmenili históriu a stali sa vzorom pre zástupy ďalších

V histórii sa často zabúda na ženy, ktoré svojou prácou, odvahou, talentom alebo bojom ovplyvnili priebeh dejín a inšpirovali mnohé ďalšie generácie. V tomto článku sa dozviete o niektorých z nich, ktoré sa presadili v rôznych oblastiach a obdobiach. Spoznajte Harriet Tubman, Fridu Kahlo, Rosu Parks, Máriu Curie a Elenu Turcerovú-Devečkovú, ktoré zmenili svet a stali sa vzorom pre zástupy ďalších.

slovakia

left justify in out

Ženy sú často prehliadané alebo marginalizované v histórii, no existuje mnoho príkladov žien, ktoré svojou prácou, odvahou, talentom alebo bojom ovplyvnili priebeh dejín a inšpirovali mnohé ďalšie generácie. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich, ktoré sa presadili v rôznych oblastiach a obdobiach.

Harriet Tubman – bojovníčka za zrušenie otroctva

Harriet Tubman bola americká aktivistka, ktorá sa zaslúžila o zrušenie otroctva a bojovala proti rasizmu. Bola to práve ona, kto organizoval tajnú sieť „Podzemnej železnice“, ktorá pomohla mnohým otrokom uniknúť na slobodu. Harriet Tubman bola tiež prvou ženou, ktorá viedla vojenskú operáciu v americkom občianskom vojne.

Frida Kahlo – umelkyňa a symbol boja proti patriarchátu

Frida Kahlo bola mexická umelkyňa, ktorá sa stala symbolom boja proti patriarchátu a stereotypom. Život jej uštedril ťažké prekážky a ako malá prekonala detskú obrnu. Neskôr už ako staršia prežila ťažkú nehodu v autobuse. Ako sa pomaly zotavovala učila sa maľovať a študovala umenie. V jej obraze je zahrnutý boj za rovnosť a odpor voči nespravodlivosti. Jej umelecká tvorba je dodnes uznávaná a cenená po celom svete.

Rosa Parks – symbol hnutia za občianske práva

Rosa Parks je známa ako „matka hnutia za občianske práva“ v USA. V roku 1955 sa odmietla postaviť z miesta v autobuse v Montgomery v Alabame, čo vyvolalo vlnu protestov a zmenilo priebeh boja za rovnoprávnosť rasových skupín. Jej odvaha a obetavosť ju urobili symbolom hnutia za občianske práva.

Maria Curie – vedkyňa a objaviteľka rádioaktivity

Maria Curie bola poľsko-francúzska vedkyňa a objaviteľka rádioaktivity. Počas jej života bola ako vedkyňa podceňovaná a kritizovaná za to, že sa ako žena má starať o rodinu a nie o vedu. Napriek tomu bola prvou ženou, ktorá získala Nobelovu cenu, a to dokonca dvakrát – v oblasti fyziky a chémie. Jej objavy mali významný vplyv na vývoj vedného výskumu a lekárstva.

Elena Turcerová-Devečková – spisovateľka a prvá slovenská feministka

Elena Turcerová-Devečková bola slovenská spisovateľka a prvá slovenská feministka. V jej dielach sa zaoberala postavením ženy v spoločnosti, rodovou rovnosťou, vzdelaním a emancipáciou.

Napriek tomu sa týchto názorov nevzdala. Myšlienky o rovnosti práv medzi mužmi a ženami šírila aj Bratislave, do ktorej sa neskôr presťahovala aj s manželom Jozefom Gregorom Tajovským. Prvá slovenská feministka v meste založila literárny salón, kde sa prednášalo, čítalo a diskutovalo bez ohľadu na pohlavie.

Tieto ženy svojou prácou a odvahou ovplyvnili svetovú históriu a životy ostatných ľudí. Každá z nich zanechala svoj nezameniteľný odkaz na svete a je inšpiráciou pre mnohé generácie a dokazuje, že ženy majú rovnakú silu a vplyv na svet ako muži.

Zdroje:

https://www.zaujimavysvet.sk/odvazne-zeny/

https://www.greelane.com/sk/humanities/hist%C3%B3ria-a-kult%C3%BAra/women-of-the-tenth-century-4120690/

https://historylab.dennikn.sk/dlhe-19-storocie/sturovci-a-zeny/

https://www.trend.sk/biznis/vyberte-najvyznamnejsiu-zenu-slovenskej-historie-2

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Courtesy Nickolas Muray Photo Archives
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies