Pozor na to, kde zbierate jarné kvety

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 14:07 • 2 min
Pozor na to, kde zbierate jarné kvety

BRATISLAVA - Koniec zimy a následné oteplenie je u nás charakteristické výskytom snežienok. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preto upozorňuje na pravidlá a povinnosti pri zbere jarných kvetov. Nie je totiž úplne jedno v akej lokalite si kvet odtrhneme.

slovakia

left justify in out

Snežienky sú symbolom jari a preto by ich doma na stole chcela mať v tomto období takmer každá gazdiná. Môžme si ich natrhať v lesoch, na lúkach ale aj hájoch. Pozor však treba dávať vtedy, pokiaľ ide o chránené územie Slovenska s tretím až piatym stupňom ochrany, teda v národných parkoch a prírodných rezerváciách.

 

img

 

"Za nezákonné natrhanie kvetov hrozí previnilcovi pokuta až do výšky 3300 eur," informoval o tom hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

 

Pred natrhaním si kvetov je preto nutné informovať sa, či na danom území je zbieranie dovolené. Medzi chránené územia Slovenska zaraďujeme aj 14 chránených areálov v okolí Bratislavy. Sú to napríklad Jarovská bažantnica, Pečniansky les, Soví les alebo Chorvátske rameno; prírodná rezervácia Devínska Kobyla, chránený krajinný prvok Vápenický potok a iné.

 

 

Pokiaľ si nieste istí a nechcete platiť zbytočnú pokutu, tak informáčný portál Slov-lex ponúka aktuálny zoznam chránených rastlín aj živočíchov, na ktoré môžete v prírode natrafiť. Okrem toho, že sú tu uvedené všetky druhy, tak pri každom z nich je vyčíslená aj výška pokuty v prípade ak by sa u dotyčnej osoby chránený druh aj našiel.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies