EMA začala schvaľovací proces vakcíny. S očkovaním by sa mohlo začať už koncom roka

NETKY.SK • 1 December 2020, 15:37 • 2 min
EMA začala schvaľovací proces vakcíny. S očkovaním by sa mohlo začať už koncom roka

BERLÍN - Nemecká farmaceutická spoločnosť BioNTech a jej americký partner Pfizer podali u Európskej liekovej agentúry (EMA) žiadosť o podmienečné schválenie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

slovakia

left justify in out

BioNTech uviedol, že vakcínu s názov BNT162b2 by po schválení mohli v Európe začať používať pred koncom tohto roka. 

 

Povolenie na núdzové použitie
Spoločnosti už požiadali aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) a britský Regulačný úrad pre lekárske a zdravotnícke potreby (MHRA) o povolenie na núdzové použitie vakcíny.  

 

Chystajú sa tak urobiť aj v ďalších krajinách, vrátane Austrálie, Kanady a Japonska. O núdzové použitie svojej vakcíny proti koronavírusu požiadala amerických a európskych regulátorov aj farmaceutická firma Moderna.

 

img

BioNTech a Pfizer minulý mesiac oznámili, že klinické testy ukázali 95-percentnú účinnosť. U obzvlášť zraniteľných starších vekových skupín bola pritom úspešnosť viac ako 94%.

 

Prečítajte si tiež: Moderna je pripravená poskytnúť vakcínu proti COVID-19, čaká už len na schválenie od EÚ

 

Očkovanie bude dobrovoľné
Nemecká ministerka školstva a výskumu Anja Karliczek v utorok uviedla, že pri schvaľovacom procese vakcín proti koronavírusu budú platiť rovnaké bezpečnostné štandardy ako pri iných liekoch. Zároveň bude kľúčové, aby sa nechalo zaočkovať čo najširšia verejnosť

 

img

 

Vakcinácia bude dobrovoľná. Povinnosťou všetkých úradov bude pracovať na čo najlepšej informovanosti o negatívnych výsledkoch očkovacej látky. Po vakcinácii sa totiž môžu objaviť napríklad bolesti hlavy, lokalizovaná bolesť či zvýšená teplota.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vakcína z Oxfordu reaguje veľmi pozitívne na imunitný systém seniorov

 

S vakcínou do nového roka? 
Ako uviedla hovorkyňa slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková, ak budú predložené údaje dostatočné, EMA vydá stanovisko k registrácii vakcíny od konzorcia BioNTech a Pfizer 29. decembra.

 

Stanovisko k registrácii vakcíny od spoločnosti Moderna malo byť známe 12. januára. Tieto termíny sa však ešte môžu zmeniť.

 

Prečítajte si viac: Vakcína od Pfizer by mohla pomáhať starším ľuďom. Agentúra AP pripomína tento fakt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies