FOTO: Rodičia nigérijských detí môžu za školné platiť plastami

NETKY.SK • 27 Jún 2019, 13:38 • 2 min
FOTO: Rodičia nigérijských detí môžu za školné platiť plastami

Skvelý nápad! Chudobní rodičia v africkej Nigérii môžu zaplatiť časť školného pre svoje deti vo forme recyklovateľného odpadu.

slovakia

left justify in out

Plastový odpad je celosvetovým problémom, no treba povedať, že v krajinách tretieho sveta je o poznanie výraznejší. Ľudia tu totiž často nemajú čo jesť a piť, ako by sa teda mohli zaujímať o riešenie globálnych environmentálnych problémov? V mnohých prípadoch ani nevedia, že niečo také existuje. V nigérijskom meste Lagos je to však iné.

 

Ani v Lagose to ľudia nemajú jednoduché. Svojim deťom musia dať vzdelanie, no školné na tri mesiace tu stojí 22 dolárov, čo je pri dennom prijme dva doláre astronomická suma, najmä pokiaľ má rodina v škole viac ako jedno dieťa. Často sa preto stávalo, že rodičia nemohli platiť včas alebo neplatili vôbec. A tak sa riaditeľ školy rozhodol zapojiť do originálneho projektu, ktorým zabijú dve muchy jednou ranou. Nemajetní rodičia totiž dostali možnosť uhradiť časť školného vo forme naturálií, konkrétne v podobe recyklovatľných plastov.

 

img

 

Pokiaľ rodičia vyzbierajú plasty a prinesú ich do zberného dvora, istá čiastka zo školného pre ich deti im je odpustená. Škola si tento projekt nevie vynachváliť a rovnako sa k tomu stavajú aj samotní rodičia. „Mávala som problémy zaplatiť školné poplatky, niekedy som platila len polovicu čiastky a zbytok doplatila neskôr. Ale so zavedením projektu mi plasty zjednodušili platbu,“ uviedla jedna z matiek. Riaditeľ je spokojný, pretože problém s „neplatičmi“ sa vyriešil. Ako uviedol, ide o víťazstvo pre všetkých – školu, deti, rodičov aj životné prostredie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies