Ako NASA a Google Earth pomáhajú zachraňovať tigre

NETKY.SK • 15 Marec 2024, 16:45 • 2 min
Ako NASA a Google Earth pomáhajú zachraňovať tigre

Kedysi žili tigre na celom euroázijskom kontinente, od Kaspického mora po ruský Ďaleký východ, na juh po indonézske ostrovy Sumatra, Jáva a Bali. Dnes však žijú len v 10 krajinách, ktoré zaberajú zlomok ich bývalého prirodzeného prostredia.

slovakia

left justify in out

Strata biotopov zostáva stálou hrozbou. Preto sa ochranári spojili s NASA, Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a Google Earth Engine, aby vytvorili nový systém monitorovania biotopov tigrov v reálnom čase.

Mapovací systém s názvom „TCL 3.0“ (skratka pre „Tiger Conservation Landscapes“) poskytuje krajinám s výskytom tigrov informácie, ktoré potrebujú na identifikáciu prioritných oblastí a monitorovanie zmien v biotopoch a populáciách, hovorí Eric Sanderson, ekológ a prvý autor štúdie publikovanej v decembri v časopise Frontiers in Conservation Science.

Táto nová metóda modelovania biotopov vytvára „oveľa dynamickejšiu“ mapu, ktorá bude poskytovať dôležité informácie rovnakým tempom, akým sa prijímajú rozhodnutia o konverzácii, hovorí Sanderson a dodáva, že ochrana domového biotopu tigra je výhrou pre celý ekosystém.

„(Tigrie krajiny) tiež produkujú čistú vodu a pomáhajú sekvestrovať uhlík,“ hovorí. "Podporujú mnoho, mnoho ďalších druhov, nielen tie, ktoré jedia tigre. V tomto zmysle sú tigre skutočne dobrou predzvesťou nášho vzťahu k prírode.“

 

Mapovanie v reálnom čase

Toto nie je prvý pokus o použitie satelitných snímok na mapovanie tigrej krajiny. Pôvodná iterácia nazvaná „analýza jednotiek ochrany tigra“ bola vytvorená koncom 90-tych rokov a druhá, TCL 2.0, v roku 2006.

Tieto predchádzajúce mapy boli statické, ale s vylepšeniami technológie ochranári videli spôsob, ako vytvoriť systém v reálnom čase.

Moderné mapovanie využíva geografické informačné systémy, známe ako GIS. Je to technológia, ktorá interpretuje a vizualizuje priestorové údaje, napríklad ako sa krajina menila v priebehu času, hustota obyvateľstva alebo vzdialenosť medzi rôznymi miestami.

Satelity poskytujú konštantné snímky s vysokým rozlíšením, ktoré sa používajú na analýzu vhodnej krajiny z vesmíru. To však neukazuje, čo sa deje pod korunou stromu, takže druhá vrstva údajov pochádza z „analýzy ľudskej stopy“ – údajov zozbieraných z terénnych prieskumov o šírení mestských oblastí a ľudských aktivitách. Sanderson a jeho spoluautori zhromaždili výskum za dve desaťročia a zhromaždili 153 000 pozorovaní z viac ako 500 dokumentov obsahujúcich údaje z rokov 2001 až 2020.

Na rozdiel od predchádzajúcich verzií je možné mapu aktualizovať, keď sú k dispozícii nové informácie. Ak napríklad výskumník v indickom Assame vykoná prieskum počtu tigrov v tejto oblasti, môže svoje výsledky zdieľať na webovom mapovacom systéme, čím sa vytvorí nová verzia mapy.

„Jediným problémom je v skutočnosti prinútiť ľudí, aby zbierali údaje o tigroch a potom ich zdieľali, aby systém mohol ukázať účinky na iné výsledky,“ hovorí Sanderson.

Mapa teraz podrobne zobrazuje expanziu alebo regresiu tigrích území a presne to, kde sa kedy zisťovalo, okamžite zvýrazňuje medzery v údajoch. Sanderson to prirovnáva k druhu analýzy, ktorá sa bežne robí s ekonomickými štatistikami.

„HDP vašej krajiny vám niečo hovorí v čase, keď sa meria, ale ešte dôležitejšie je vidieť, ako sa HDP mení v priebehu času – tak vidíte ekonomický rast alebo recesiu,“ hovorí Sanderson a dodáva: „Snažíme sa urobiť to pre tigre spôsobom, ktorý sa nikdy predtým (pre) žiadnemu druhu nerobil.“

 

Obnovenie nádeje

V rokoch 2001 až 2020 sa celková plocha Tiger Conservation Landscapes (TCL) podľa štúdie znížila o 11 % a ďalšia strata by mohla ohroziť už aj tak zraniteľnú populáciu približne 3 140 jedincov.

Sanderson však hovorí, že najväčším prekvapením z výskumu bolo množstvo dostupnej krajiny pre tigre. "Nemyslím si, že ľudia si boli vedomí množstva biotopu, ktorý je v tejto kategórii obnovovanej krajiny, alebo toho, koľko biotopov je skutočne k dispozícii pre tigre, ktoré nie sú obsadené," hovorí Sanderson.

Štúdia identifikovala 226 „restoračných krajín“ - oblastí, ktoré by mohli hostiť tigre, ale v súčasnosti nehostia. Štúdia odhaduje, že s dostatočnou korisťou a konektivitou k existujúcim biotopom tigrov by mohla umožniť zvýšenie populácie tigrov o 50 %.

Kód systému mapovania, ktorý bol spustený začiatkom tohto roka, je open source, takže „s vhodnými úpravami by sa tento model mohol vzťahovať aj na iné druhy,“ hovorí a dodáva, že skupiny v spoločnosti Wildlife Conservation Society (jednej z organizácií, ktoré poskytli financie na projekt ) už pracujú na podobných mapách pre zraniteľné a ohrozené zvieratá vrátane levov, jaguárov a bizónov.

Keď Sanderson pred desiatkami rokov prvýkrát začal pracovať na ochrane tigrov, „bolo veľa predpovedí, že vo voľnej prírode už žiadne tigre nebudú,“ hovorí. Teraz však „sme od toho veľmi ďaleko, čo je pozoruhodná vec“.

Mapovací systém ukazuje skutočný potenciál na ochranu tigrov, čo mu dodáva optimizmus do budúcnosti, hovorí Sanderson. "Môžeme zatočiť s ochranou tigrov," uzatvára Sanderson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Rebecca Cairns, Foto: CNN / Mint Images / Art Wolfe / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies