Vláda schválila plánovací dokument pre nakladanie s odpadom z ťažobného priemyslu

NETKY.SK • 15 Apríl 2021, 09:43 • 2 min
Vláda schválila plánovací dokument pre nakladanie s odpadom z ťažobného priemyslu

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia vypracovalo Program prevencie a manažmentu rizík vyplývajúcich z opustených a uzavretých úložísk ťažobného odpadu, ktorý v stredu 14. apríla schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Ide o dokument pre nakladanie s odpadom z ťažobného priemyslu na roky 2021 až 2027. Program prevencie určuje ciele a aktivity znižujúce negatívne vplyvy rizikových a potenciálne rizikových úložísk na zdravie ľudí a životné prostredie.

 

img


Vzťahuje sa na ťažobný odpad, ktorý vznikol pri prieskume, otvárke, príprave a dobývaní ložísk nerastných surovín vrátane úpravy, zušľachťovania a skladovania nerastov. Odpad je umiestnený na úložiskách, ktoré sú mimo prevádzky, no mnohé z nich patria k pravdepodobným, alebo potvrdeným environmentálnym záťažiam. Program má za úlohu, okrem predchádzania, či znižovania nepriaznivých účinkov takéhoto odpadu, navrhnúť opatrenia na elimináciu, či kompenzáciu rizík na verejné zdravie a na životné prostredie. Ide aj o geologické prieskumy, sanácie a monitoring vybraných rizikových a pravdepodobne rizikových úložísk.

 

Prečítajte si tiež: Chystá sa reforma nakladania so stavebným odpadom v rámci Plánu obnovy. Prečo je dôležitá?


Navrhované finančné výdavky na plnenie tohto programu dosiahnu v období daných rokov takmer 24 miliónov eur. Vykryté budú zo zdrojov Operačného programu Slovensko, Environmentálneho fondu, z rozpočtu MŽP SR a z dotácie na podporu útlmu rudného baníctva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona