Facebook zmenil ako vidíme priateľstvo. Najväčšia sociálna sieť začala ako pomsta bývalej priateľke

NETKY.SK • 31 Marec 2024, 10:00 • 2 min
Facebook zmenil ako vidíme priateľstvo. Najväčšia sociálna sieť začala ako pomsta bývalej priateľke

Návštevníci webových stránok mohli použiť Zuckerbergovu stránku na porovnanie dvoch študentských fotografií vedľa seba a určiť, kto bol „pekný“ a kto „nie“. Facemash bol otvorený 28. októbra 2003 – a zatvorený o niekoľko dní neskôr, po tom, čo ho zatvorili riaditelia Harvardu.

slovakia

left justify in out

Mark Zuckerberg bol študentom informatiky na Harvarde, keď spolu so spolužiakmi Eduardom Saverinom, Dustinom Moskovitzom a Chrisom Hughesom vynašli Facebook. Je úžasné, že myšlienka webovej stránky, ktorá je teraz najpopulárnejšou stránkou sociálnej siete na svete, bola inšpirovaná zmareným úsilím prinútiť používateľov internetu, aby si navzájom hodnotili fotografie.

V roku 2003 Zuckerberg napísal softvér pre webovú stránku s názvom Facemash. Spochybniteľne využil svoje počítačové zručnosti nabúraním sa do bezpečnostnej siete Harvardu, kde skopíroval obrázky študentských preukazov používaných na internátoch a použil ich na naplnenie svojej novej webovej stránky.

Začiatok na vysokej škole

Návštevníci webových stránok mohli použiť Zuckerbergovu stránku na porovnanie dvoch študentských fotografií vedľa seba a určiť, kto bol „žhavý“ a kto „nie“. Facemash bol otvorený 28. októbra 2003 – a zatvorený o niekoľko dní neskôr, po tom, čo ho zatvorili riaditelia Harvardu.

Následne čelil Zuckerberg vážnym obvineniam z porušenia bezpečnosti, porušenia autorských práv a porušenia súkromia jednotlivcov. Hoci za svoje činy čelil vylúčeniu z Harvardu, všetky obvinenia proti nemu boli nakoniec zrušené.

4. februára 2004 spustil Zuckerberg novú webovú stránku s názvom TheFacebook. Stránku pomenoval podľa adresárov, ktoré boli rozdané univerzitným študentom, aby im pomohli lepšie sa spoznať. O šesť dní neskôr sa opäť dostal do problémov, keď ho starší Harvard Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss a Divya Narendra obvinili, že ukradol ich nápady pre zamýšľanú webovú stránku sociálnej siete s názvom HarvardConnection. Momentálne je Mark Zuckerberg výkonným riaditeľom Facebooku a patrí k najmladším miliardárom a najbohatším ľuďom sveta.

Od študentov po verejnosť

Facebook sa od svojho vzniku výrazne vyvinul. Na začiatku bol určený používateľom univerzít a vysokých škôl v USA, ale neskôr sa rozšíril do celého sveta a stal sa jednou z najpopulárnejších sociálnych sietí. 

TheFacebook, ktorý začal v roku 2004, umožňoval študentom vytvoriť si vlastný profil s fotografiou a informáciami a spojiť sa s ostatnými. Postupne sa z neho stal Facebook, ktorý prijal aj užívateľov mimo vysokých škôl. Dnes má Facebook trhovú hodnotu 364 miliárd dolárov a aktívne ho používa 1,7 miliardy ľudí po celom svete. Nové funkcie, ako sú Facebook Live, Marketplace alebo Messenger, pravidelne pridáva a vyvíja sa ďalej.

Počet denných aktívnych používateľov na Facebooku dosiahol 2,1 miliardy počas štvrtého štvrťroka roku 2023. Tento počet je len mierne vyšší oproti predchádzajúcemu štvrťroku. V porovnaní s počtom denných aktívnych používateľov v poslednom štvrťroku roku 2022 sa platforma rozrástla o približne 100 miliónov používateľov. Facebook má teda stále veľký dosah a je najpopulárnejšou sociálnou sieťou na svete.

Podľa nedávnych štúdií priemerný denný čas, ktorý ľudia strávia na Facebooku, je 33 minút. Toto číslo sa môže zdať nepatrné, ale ak sa sčíta, znamená to 19,6 hodiny mesačne. Zaujímavé je, že 86 % obyvateľov USA sa pokúsilo eliminovať alebo obmedziť svoje digitálne stopy z dôvodu rastúcich obáv o internetové súkromie.

Horšie psychické zdravie

Študenti z Harvardu boli medzi prvými, ktorí mali prístup k Facebooku, keď ho Mark Zuckerberg spustil v roku 2004. Nový výskum ukázal, že používanie Facebooku mohlo mať negatívny vplyv na duševné zdravie študentov.

Počas prvých 2,5 roka existencie platformy mali študenti s facebookovým účtom o sedem percent vyššiu pravdepodobnosť depresií a o 20 percent vyššiu pravdepodobnosť úzkosti. Vedci tvrdia, že za tým môže byť nežiaduce porovnávanie sa s ostatnými na sociálnych sieťach.

Sociálne médiá, vrátane Facebooku, môžu mať rôzny vplyv na psychické zdravie. Štúdie ukazujú, že nadmerné používanie sociálnych médií môže súvisieť s depresiou, úzkosťou a pocitmi izolácie.

Sociálne siete poskytujú priestor pre anonymné šírenie škodlivých klebetov a urážlivých slov, čo môže zanechať trvalé emocionálne jazvy.

Neustále sledovanie života iných môže viesť k pocitu menejcennosti a úzkosti, keďže sa porovnávame s ideálmi na sociálnych sieťach. Je dôležité používať sociálne médiá s rozvahou a venovať pozornosť vlastnému duševnému zdraviu. 

Problémy s citlivými dátami

Facebook čelí niekoľkým právnym problémom týkajúcim sa dát užívateľov. V minulosti došlo k situáciám, kde údaje užívateľov mohli byť zneužité tretími stranami. Príkladom je kauza Cambridge Analytica, ktorá údajne zneužila dáta 50 miliónov užívateľov na ovplyvnenie prezidentskej kampane v prospech Donalda Trumpa.

Facebook niekedy poskytol neúplné alebo chybné dáta výskumným konzorciám, čo mohlo ovplyvniť akademické práce týkajúce sa vplyvu sociálnych sietí na voľby a demokraciu. Facebook čelí kritike za svoje postupy týkajúce sa ochrany súkromia užívateľov a zhromažďovania ich osobných údajov. Tieto problémy majú významný dopad na spoločnosť a vyvolávajú diskusiu o regulácii sociálnych sietí.

Ochrana súkromia na Facebooku je téma, ktorá vzbudzuje veľký záujem verejnosti. Existuje niekoľko spôsobov, ako udržať svoje súkromie na Facebooku:

Obmedzenie osobných údajov: Nezverejňujte príliš veľa osobných informácií na svojom profile. Odstráňte údaje, ktoré by mohli ohroziť vaše súkromie, ako napríklad miesto bydliska.
Vypnutie rozpoznávania tváre: V nastaveniach môžete vypnúť funkciu rozpoznávania tváre, aby vás umelá inteligencia nerozpoznala na fotografiách.
Nastavenie možností zdieľania príspevkov: Rozhodnite sa, kto môže vidieť vaše príspevky. Vytvorte si skupiny, s ktorými chcete zdieľať obsah.
Kontrola časovej osi: Skontrolujte, čo sa zobrazuje na vašej časovej osi. Aktivujte upozornenia na označenie vášho profilu v príspevkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.boutyou.sita.sk, www.postoj.sk, www.fontech.startitup.sk, www.spoznajmesa.sk foto: Nový čas
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies