Príde Miloš Zeman o prezidentský úrad? Budúci týždeň o tom rozhodne komisia!

NETKY.SK • 11 Október 2021, 19:50 • 2 min
Príde Miloš Zeman o prezidentský úrad? Budúci týždeň o tom rozhodne komisia!

PRAHA - Vyhlásiť prezidenta Zemana za neschopného vykonávať funkciu však nebude také jednoduché!

slovakia

left justify in out

Ústavná komisia českého Senátu sa bude v utorok (19. októbra) zaoberať tým, či je prezident Miloš Zeman schopný vykonávať svoj úrad. Zároveň si ujasní postup v prípade, že sa hlave štátu nezlepší zdravotný stav. V posledných dňoch totiž silnejú hlasy, podľa ktorých už Zeman nemôže svoju funkciu náležite vykonávať. Ak by komisia rozhodla v neprospech prezidenta, parlament môže aktivovať článok 66 ústavy a zbaviť ho právomocí. Informoval o tom v pondelok server iDNES.cz.

 

Babiš dočasným prezidentom? 

Či by malo plénum hlasovať o vyhlásení prezidenta Zemana za neschopného vykonávať funkciu, už rokovala senátna komisia pre Ústavu ČR dvakrát, a to v júni a v júli. Vtedy rokovanie ale neodporučila. 

 

img

 

Ak by sa rokovanie odohralo, museli by sa na pozbavení právomocí prezidentovi zhodnúť obe komory parlamentu. Rozhodnutie by bolo platné, ak by ho podporila nadpolovičná väčšina prítomných poslancov i senátorov. Ak by tak urobili, Zeman by zostal v úrade, výkon by však prešiel čiastočne na predsedu vlády, čiastočne na predsedu Poslaneckej snemovne.

 

Súvisiaci článok: Český prezident Zeman leží na ARE!

 

Pozbavenie úradu nie je len tak

Ako ale vysvetlil ústavný právnik a prorektor Karlovej univerzity Aleš Gerloch, rozhodnutie nemôžu poslanci a senátori urobiť len tak. "Mali by vychádzať z nejakých konkrétnych podkladov, v danom prípade zo zdravotnej dokumentácie alebo nejakej lekárskej správy, ktorá by bola na tento účel poskytnutá," uviedol pre iDNES.cz.

 

img

 

Zákon totiž priamo nepočíta so zdravotnou nespôsobilosťou. "V zásade sa vychádza z toho, že by to mala byť nesporná situácia. Teda situácia, keď je napríklad prezident republiky unesený alebo sa dlhodobo zdržiava napríklad v zahraničí a odmieta sa vrátiť alebo je v bezvedomí a nemôže vykonávať úrad," vysvetlil Gerloch, za akých podmienok by mohlo dôjsť k odobratiu právomocí.

 

Zakročiť môže ústavný súd

Ak by parlament skutočne rozhodol, že Zeman už nie je schopný vykonávať prezidentskú funkciu, mohla by sa hlava štátu brániť na ústavnom súde. Ten by o veci rozhodol v zrýchlenom konaní.

 

Zemana v nedeľu previezli sanitkou do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN). Teraz leží na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO). Podľa hovorkyne nemocnice Jitky Zinke je v stabilizovanom stave a stará sa o neho tím zdravotníkov špecializovaných na intenzívnu starostlivosť.

 

img

 

Zemanov ošetrujúci lekár a riaditeľ nemocnice Miroslav Zavoral v nedeľu uviedol, že dôvodom hospitalizácie sú komplikácie, ktoré sprevádzajú Zemanovo chronické ochorenie, pre ktoré je liečený. "To znamená, že my presne poznáme diagnózu. Tým spôsobom sme schopní zacieliť liečbu tak, ako má vyzerať," povedal novinárom.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Prezidenta Zemana previezli do nemocnice! Babiš nedostal poverenie zostaviť novú vládu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies