Ako čarujú s číslami o obetiach vojny na Ukrajine a Strednom východe v New York Times

NETKY.SK • 20 December 2023, 08:40 • 2 min
Ako čarujú s číslami o obetiach vojny na Ukrajine a Strednom východe v New York Times

New York Times (NYT) sú obľúbené americké noviny s dlhou tradíciou (založené už v roku 1851) a zdobí ich vyše stovky Pulitzerových cien (každoročne udeľovaná prestížna cena za korektný žurnalizmus). Vychádzajú non-stop sedem dní v týždni, ale sú povestné aj tým, že veľmi voľne narábajú s faktami, ktoré nekriticky vyberajú zo zdrojov s nie príliš dobrou povesťou. Kritici tieto noviny označujú za „ľavičiarske“ a aj keď sa príliš nemýlia, bolo by nechutné porovnávať ich s tragickými tlačovinami ako Pravda alebo Rudé právo v bývalom Československu, čo boli orgány vládnucej politickej strany. New York Times sú noviny nezávislé na politickom ´establišmente´ vo Washingtone, D. C.

slovakia

left justify in out

Aj majster tesár sa občas utne, novinám New York Timesu sa to ale stáva podozrivo často

Nie je to prvýkrát, keď NYT priniesli „kačicu“ z nedôveryhodných zdrojov. Porovnali civilné obete Putinovej vojny na Ukrajine a izraelskej odvety na útok v pásme Gazy. Potom takú informáciu dementujú a opravia , „vynovia, (updatujú), niekedy sa aj ospravedlnia, ale už je neskoro. Je to známa taktika. Keď je „zaručená“ správa vonku ako džin z fľaše, príbeh začína žiť vlastným životom a žiadna oprava už pôvodný blud nevyvráti. Možno až neskôr na vedeckých konferenciách, ale tým verejnosť venuje minimálnu pozornosť.


Adam Adesnik z Washington Free Beacon upozornil na nedeľné vydanie NYT, kde tento denník „opravuje“ svoju predošlú informáciu o tom, že „Izrael zabil viac žien a detí, než koľko zahynulo vo vojne na Ukrajine“.


Nechajme stranou skutočnosť, že izraelská armáda je známa tým, že kladie veľký dôraz na ochranu civilistov pri vedení vojnových akcií už aj preto, že nepriatelia židovského štátu si civilné obete zúfalo želajú (iste, nie tie izraelské). NYT túto informáciu síce stiahol, ale tá už medzitým vyhnala antisionistov do ulíc. O obete na strane Ukrajincov sa už zanietení antisemiti prestali zaujímať, veď Ukrajinci predsa napadli Rusko a spáchali na predmestiach Moskvy vojnové zločiny... Niečo také zo seba súka srandovný ruský minister zahraničia Lavrov.


NYT sa vlastne ani neospravedlnil, len „vynovil“ („updatoval“) pôvodný údaj s opravou, že počet civilných obetí na území Ukrajiny je „vyšší ako počet civilných obetí v Gaze“.

Ako je to s civilnými obeťami na Ukrajine a v Gaze?

Pôvodná „bomba“ - správa NYT - neskôr „vynovená“, prevzala údaje Ministerstva zdravotníctva Hamasu, ktoré hovorí o 15. 000 „obetiach“ izraelskej protiofenzívy. Toto režimom riadené ministerstvo neuvádza, že ide o obete vojny, ktorú na pokyn Iránu začali gazanskí ozbrojenci proti civilistom v južnom Izraeli. A ako toto ministerstvo udáva, 10. 000 obetí tvoria „ženy a deti“. Palestínsky terorista asi nezahynul ani jeden. Niečo podobné inak Sovieti tvrdili po invázii do Afganistanu ešte dlho v 80. rokoch 20. storočia, aj keď každý vedel, že klamú.

Pôvodná a neskôr „dementovaná“ správa NYT akoby presne kopírovala „zaručený“ údaj gazanských orgánov, že Izrael bombardoval palestínsku nemocnicu (isteže úmyselne) a zabil na 500 ľudí. Forenzní experti sa ale zhodli na tom, že raketu na dvor nemocnice odpálili palestínski teroristi, lenže legenda žije a je v príkrom rozpore s realitou na nešťastnej Ukrajine.


Problémom počtu obetí v rusko-ukrajinskej vojne je tiež hodnovernosť informácií. To, že ruská strana klame, len sa práši, podobne ako predtým tá sovietska, zistí veľmi rýchlo každý nezávislý pozorovateľ. Problém je ale aj s údajmi, ktoré poskytuje ukrajinská strana, resp. jej príslušné ministerstvo. Určitým kompasom pre údaje, ktorými operuje NYT sú dáta poskytované OSN, lenže ich vierohodnosť je tiež sporná. OSN má „odhady“, ale pripúšťa, že realita bude asi iná. Ukrajinské úrady uvádzajú, že počet usmrtených civilistov len v meste Mariupol činí okolo 20. 000. Ibaže presnejší počet sa dá identifikovať až po ukončení vojny a navrátení Mariupolu pod ukrajinskú správu a bude nutná účasť medzinárodných expertov. Trvalo celé polstoročie, kým Sovieti priznali „pravdu“ o vražde 30. 000 Poliakov v Katyni a okolí. Predtým to „zhadzovali“ na Nemcov.


Mariupol je prístavné mesto a pred vojnou malo 400. 000 obyvateľov. Rusi ho bombardovali nepretržite 83 dní, až sa jeho poslední obrancovia na príkaz z Kyjeva stiahli. Nemali k dispozícii podzemné tunely pre seba ako Hamas v Gaze.


A tu sme svedkami jedného veľkého rozdielu. Vláda v Kyjeve vybudovala a buduje protibombové a protiraketové úkryty pre civilistov, nie pre vojakov, tí dostali za úlohu bojovať. Úkryty buduje v staniciach metra, v podzemných garážach a na iných rýchlo prístupných miestach. V pásme Gazy Hamas vystaval tunely pre svojich ozbrojencov, často pod nemocnicami a školami. Civilistov necháva vonku. Na otázku zvedavého novinára, prečo Hamas zriadil na 500 kilometrov pre seba a nie pre civilistov, mu dal pohlavár Hamasu, istý Mousa Abu Marzook, jednoduchú odpoveď: „Našich civilistov má chrániť OSN“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: TVP World / Getty Images / Global Images Ukraine / Yan Dobronosov // Getty Images / Nur Photo / Majdi Fathi
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies