Vianočné pečenie šéfkuchára Petra Vargu – Recepty mojej babičky na vianočné pečivo a zopár trikov

NETKY.SK • 20 December 2023, 14:0 • 2 min
Vianočné pečenie šéfkuchára Petra  Vargu  – Recepty mojej babičky na  vianočné pečivo a zopár trikov

Peter Varga je známy šéfkuchár, ktorý prežil 14 rokov v Dubline, kde varil pre rôzne svetové celebrity ako Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Biebera či Jennifer Aniston. Napriek tomu nikdy nezabudol na tradičnú slovenskú kuchyňu.

slovakia

left justify in out

V írskom Dubline mu vyšla prvá kuchárska kniha s vlastnými receptami ako poďakovanie jeho nebohej babičke,  ktorá v ňom prvá objavila kuchársky talent. Naučila  ho variť nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou.

 

img

 

Výťažok z celého predaja knihy venoval Peter Varga nemocnici Crumlin Children Hospital v írskom Dubline, ktorá  sa špecializuje na deti s rôznymi chorobami, ktoré sa dožívajú  maximálne 6 až 7 rokov. V súčasnosti pôsobí Peter Varga  na Slovensku. S Netkami sa podelil  o svoje triky a tipy, ktoré môžete využiť nielen počas vianočných sviatkov.

 

 

Dobré rady  

 

Snehové  pusinky sa robia ako posledné, pozbierajú sa tak všetky bielka, ktoré ste nevyužili do ostatného pečenia.

 

Vianočka vydrží dlhšie, ak ju namiesto do igelitového vrecka a zabalíte do alobalu.

 

Koláče, ktoré dáte večer na stôl, nezabudnite dať ešte pred spaním do chladu, pretože by sa v teple do rána znehodnotili a museli by ste ich vyhodiť.

 

Ak vám po Vianociach zostane veľa nezjedených koláčov, pokojne ich zamrazte. Vydržia aj 2 – 3 mesiace.

 
 
Ako uskladňovať vianočné pečivo?

 

V niektorých rodinách je toto najväčší problém. Pečivo by sme mali uskladniť v chlade, ideálna je chladná špajza alebo balkón.

 

Veľa gazdiniek uprednostňuje pred plastovými nádobami plechové škatuľky, či papierové krabičky. Niekedy sa hodia aj veľké  kartóny od kureniec.

Nádoby je vhodné vyložiť alobalom a naň dávať jednotlivé druhy koláčov. Ideálne každý druh do inej krabice. Ak však toľko priestoru nemáte, potom jednotlivé vrstvy oddeľte alobalom alebo papierom na pečenie.

 

Ak kladiete nádoby na nekrytý balkón, potom ich zabezpečte proti dažďu či snehu, aby sa vám neznehodnotili. 

 

Súvisiaci článok: RECEPTY Štedrovečerné ryby trochu inak. Vyskúšajte pochúťky známych šéfkuchárov!

 

 

Recepty 

 

 

Medovníčky so zázvorom

 

img

 

Ingrediencie na približne dva plné plechy:

 

315 g hladkej múky 
75 g hnedého kryštálového cukru 
1/2 čajovej lyžičky soli 
1 čajová lyžička mletej škorice 
2 čajové lyžičky mletého zázvoru 
1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového oriešku 
1/4 čajovej lyžičky mletých klinčekov 
1 čajová lyžička sódy bikarbóny 
113 g masla izbovej teploty 
100 g melasy alebo medu 
1 vajíčko 
120 g práškového cukru na cukrovú polevu 
15-30 ml citrónovej šťavy alebo mlieka na cukrovú polevu 

 

Postup

 

Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie: múku, soľ, korenia a sódu bikarbónu.

 

V inej miske vymiešajte maslo s cukrom. Pridajte vajíčko a melasu a dobre premiešajte.

 

Suché ingrediencie vmiešajte do maslovej zmesi. Keď vytvoríte cesto, rozdeľte ho na dve časti, obaľte ich do potravinárskej fólie a vložte do chladničky na jednu hodinu až tri dni.

 

Hotové cesto vyvaľkajte medzi dvoma kusmi papiera na pečenie alebo fólie na hrúbku 2-3 milimetre. Ak ich chcete veľmi chrumkavé, môže byť tenšie, ak mäkké, tak hrubšie.

 

Rúru predhrejte na 180°C. Dva plechy vysteľte papierom na pečenie.

 

Cesto vykrojte vykrajovátkami podľa svojho vkusu. Zo zvyškov vyhneťte cesto a postup opakujte kým ho nevyužijete celé.

 

Koláčiky poukladajte na plech. Nemusia medzi nimi byť veľké medzery. Pečte ich 7-10 minút. Potom ich nechajte 2 minút chladnúť na plechu.

 

Cukrovú polevu pripravíte tak, že vymiešate cukor s citrónovou šťavou alebo s mliekom. Ozdobte koláčiky a nechajte ich zaschnúť.  

 

 

Linecké koláčiky

 

img

 

Patria medzi najtradičnejšie slovenské vianočné koláčiky. Pečú sa v rôznych tvaroch, najkrajšie sú hviezdičky a lepia sa rôznymi džemami. Ideálne je pripraviť si cesto deň vopred a nechať ho odstáť – lepšie sa s ním potom pracuje. Pred vykrajovaním ho vyberte z chladničky aspoň hodinu vopred.

 

Ingrediencie

 

400 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
3 žĺtky
1 vanilkový cukor
nastrúhanú kôru z 1 citróna
džem na lepenie

 

Postup

 

Preosiatu múku zmiešajte s ostatnými prísadami okrem džemu a vypracujte krehké cesto. Zabaľte ho do pergamenového papiera, prípadne alobalu alebo igelitu a dajte na 2 hodiny do chladničky.

 

Na pomúčenej doske vyvaľkajte po častiach cesto asi na hrúbku 2 mm a vykrajujte kolieska s priemerom asi 4 cm.  Do každého druhého vykrojte v strede ešte malý kruh s priemerom asi 1,5 cm. To je to mačacie oko 

 

Kolieska poukladajte na vymastený plech a pečte na 200 °C asi 10 minút a nechajte vychladnúť. Kolieska bez otvoru potrite džemom – môže byť marhuľový, jahodový, slivkový, je to na vás. Pokojne môžete urobiť rôzne verzie. Potom ich zakryte tými vykrojenými a posypte práškovým cukrom.

 

 

Vanilkové rožky

 

img

 

Ingrediencie

 

400 g hladkej múky
250 g stuženého tuku
130 g mletých vlašských orechov
70 g práškového cukru
3 žĺtky
vanilkový a práškový cukor na obaľovanie

 

Postup

 

Všetky suroviny spolu dôkladne premiešajte a vypracujte krehké cesto. Zabaľte ho do pergamenového papiera a dajte na 2 hodiny do chladničky.

 

Z cesta urobte valček, odkrajujte malé kúsky a vytvarujte rožky. Tie poukladajte na vymastený plech a pečte na 200 °C asi 10 minút.

 

Ešte teplé ich obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

 

 

 

Medvedie labky

 

img

 

Ingrediencie 

 

400 g zmiešanej hladkej a hrubej múky
200 g práškového cukru
1 lyžica kakaového prášku
1 balíček kypriaceho prášku
štipka mletej škorice
1 balíček vanilkového cukru
150 g mletých orechov
5 kusov pomletých klinčekov
2 vajcia
250 g masla
maslo a múka na vymazanie formy

 

Na obaľovanie

zmes práškového a vanilkového cukru

 

Postup 

 

Do hlbšej misy preosejte hladkú a hrubú múku, práškový cukor, kakao, kypriaci prášok, škoricu, vanilkový cukor, pridajte orechy a pomleté klinčeky. Suchú zmes dobre premiešajte, pridajte vajcia a zmäknuté maslo.

 

Zmes odložte na 20 minút do chladu a zatiaľ vymastite a múkou vysypte kovové formičky. Rúru vyhrejte na 190 °C.

 

Z cesta oddeľujte kúsky a dajte do každej formičky tak, aby bola v strede priehlbina. Snažte sa, aby hrúbka cesta bola rovnaká.

 

Počas pečenia objem cesta mierne narastie. Naplnené formičky poukladajte na plech a vložte do vyhriatej rúry na 10 minút.

 

Po upečení a miernom vychladnutí vyklopte z formičiek hotové medvedie labky a obaľte ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.

 

 

Murínske koláčiky

 

img

 

Ingrediencie

 

360 g hrubej múky
80 g zmäknutého masla
150 g práškového cukru
40 g kakaa
tri štvrte balíčka kypriaceho prášku
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžica mlieka
2 vajcia
štipka mletej škorice
maslo na vymazanie plechov
plátky mandlí, slaný karamel alebo cukrové sypanie na ozdobu

 

Postup 

V múke rozmrvte zmäknuté maslo. Pridajte cukor, kakao, kypriaci prášok, vanilkový cukor, mlieko, vajcia, škoricu a spracujte na cesto.

 

Cesto rozvaľkajte na doske na tenko. Ak treba, odložte ho na čas do chladničky, aby sa nelepilo na dosku a valček.

 

Z cesta vykrajujte rôzne tvary. Koláčiky uložte na vymastený plech a ozdobte plátkami mandlí, slaným karamelom alebo cukrovým sypaním. Dajte do vyhriatej rúry a pri teplote 175 °C pečte 15 – 18 minút.

 

Domáca maslová vianočka

 

img

 

Ingrediencie

 

500 g polohruhej múky

1 balenie droždia (42 g čerstvého alebo balíček sušeného)

3 žĺtka

100 g kryštálového cukru

150 g masla alebo rastlinnej alternatívy

kôra z jedného citróna

100 g hrozienok

30 g madľových lupienkov

250 ml mlieka (prípadne mandľového alebo ovesného)

5 PL rumu

1 bielko

práškový cukor na posypanie

 

Postup 

 

Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru, žĺtka, maslo, citrónovú kôru, cukor a premiešame.
Pridáme hrozienka naložené v rume a podľa potreby prilievame mlieko. Miesime aspoň 15 minút tak aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa.

 

Vymiesené cesto necháme kysnúť aspoň hodinu, resp. dokiaľ nezdvojnásobý svoj objem.

 

Vykysnuté cesto rozdelíme ho na 9 približne rovnakých častí. Budeme totiž skladať trojposchodovú vianočku.

 

Jednotlivé časti vyšúlame na rovnako dlhé vrkoče.

 

Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. Začneme z ľava do prava. Ľavý vrkoč prestrčíme najprv nad vedľajší vrkoč a potom popod ďalší vrkoč smerom do prava. Takto pokračujeme, kým spodnú časť nezapletieme.

 

V strede urobíme dlaňou priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky z troch vrkočov. Tiež urobíme priehlbinu a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trochu dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce budú prevísať tak, že ich budeme môcť zahnúť pod vianočku, čím skryjeme nepekné zakončenia.

 

Dáme ešte nakysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre do zlatova približne 45 minút.

 

 

Kokosové pusinky

 

img

 

Ingrediencie

4 bielka

300 g práškový cukor 
250 g  strúhaný kokos
štipka soli

 

Na ozdobenie:

čokoláda, cukrárske perličky, kokos

 

Nad parou v hrnci si mixérom vyšľaháme bielka s práškovým cukrom do peny (cca 10 minút). Necháme trošku vychladnúť, pridáme štipku soli a strúhaný kokos. Jemne premiešame, aby sa ingrediencie spojili.

 

Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme lyžicou kôpky (5 cm), tvarujeme pusinky. 

 

Z tejto dávky upečieme cca 40 kusov (dva veľké plechy), záleží aké veľké pusinky zvolíme. 

 

Sušíme/pečieme pri teplote 150 C 10-15 minút. Oba plechy môžeme piecť naraz teplým vzduchom, ušetríme si čas. Mali by mať taký ružovkastý nádych. Nepečieme však pridlho, aby nestvrdli. 

 

Po vychladnutí ich máčame v čokoládovej poleve, môžeme posypať cukrárskymi perličkami alebo kokosom. Aj bez polevy chutia výborne.

 

Na uskladnenie nám postačí dóza. Keď ich polejeme čokoládou, je lepšie ich skladovať v chlade.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona