Zlá správa pre fajčiarov. Za krabičku cigariet si od nového roka poriadne priplatíte

NETKY.SK • 24 November 2020, 19:12 • 2 min
Zlá správa pre fajčiarov. Za krabičku cigariet si od nového roka poriadne priplatíte

BRATISLAVA - Cigarety v najbližších troch rokoch zdražejú. Spotrebná daň za krabičku cigariet sa zvýši o 40 centov od februára 2021, o 20 centov od februára 2022 a o ďalších 20 centov od februára 2023.

slovakia

left justify in out

Spotrebné dane na bezdymové tabakové výrobky (BTV) stúpnu od februára budúceho roka o 72 percent, od februára 2022 o 21 percent a od februára 2023 o ďalších 17 percent.

 

Fajčiari si za zlozvyk poriadne priplatia

Za krabičku takýchto cigariet si tak fajčiari priplatia o 40 centov viac ako doteraz. Cena sa bude zvyšovať aj v nasledujúcich dvoch rokoch o 20 centov, podobne ako u klasických cigariet. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú schválila Národná rada SR.

 

img


Zvýšenie spotrebnej dane tak prinesie do štátnej kasy v budúcom roku 102,1 milióna eur, v roku 2022 vyše 187 miliónov eur a v roku 2023 ďalších 253,5 milióna eur. Novelou zákona sa zvýšia nielen sadzby na cigarety, rovnakým tempom stúpne aj sadzba na tabak. Dopredávať cigarety bude umožnené dva mesiace, BTV tri mesiace a tabak šesť mesiacov.

 

Slovensko uplatnilo eurosmernicu

V nasledujúcich dvoch rokoch sa nebude zvyšovať sadzba dane na cigary a cigarky. K ich zdražovaniu však dôjde v roku 2023, kedy sa ich cena dorovná cene cigariet z roku 2021.

 

Dopredaj cigár a cigariek bude možný počas 22 mesiacov. Takéto nastavenie dane bude mať podľa rezortu na daňové príjmy nulový, resp. zanedbateľne pozitívny vplyv.

Novelou zákona sa do nášho právneho poriadku preberá eurosmernica, ktorou sa stanovuje všeobecný systém spotrebných daní

 

Upravuje sa tiež postup pri preprave tabakových výrobkov na podnikateľské účely na základe zjednodušeného elektronického administratívneho dokumentu. Tento krok by mal znížiť administratívne náklady pre podnikateľské subjekty a správcu dane.

 

Súkromná výroba destilátov sa nezruší
Parlament schválil aj novelu zákona o spotrebnej dani z alkoholu, ktorou sa do slovenskej legislatívy preberajú európske smernice. Cieľom predmetnej smernice je podľa ministerstva financií najmä znížiť administratívnu záťaž daňových subjektov, ako i správcov dane a minimalizovať daňové úniky pri preprave tovarov podliehajúcich spotrebnej dani medzi jednotlivými členskými štátmi Európskej únie.

 

img

 

Novela zákona pôvodne obsahovala aj ustanovenie, ktorým sa mala na Slovensku budúci rok zrušiť súkromná výroba destilátovPo dohode s Európskou komisiou sa však takáto výroba destilátov nakoniec v budúcom roku nezruší, a preto toto ustanovenie z novely zákona poslanci vypustili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies