Aké sú aktuálne pandemické opatrenia? Od 8. februára je povinné nosenie FFP2 respirátora v obchodoch

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 08:45 • 2 min
Aké sú aktuálne pandemické opatrenia? Od 8. februára je povinné nosenie FFP2 respirátora v obchodoch

SLOVENSKO - Na Slovensku máme platné nové opatrenia, ktoré sú o dnes sprísnené o nosenie respirátora FFP2 v obchodoch. Pripomeňme si teda, aké opatrenia musíme dodržiavať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Od 3. marca platí úplný zákaz vychádzania od 5.00 ráno až do 1.00 h v noci. Výnimky sú platné v čase od 5.00 do 20.00 h. Napríklad na cestu do práce, či k lekárovi. Môžeme ísť aj do prírody, no nie mimo okres.

 

 

img

 


Pozitívne testované osoby už nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, od 8. marca zrušil hlavný hygienik Mikas.
 

Obchody

 

Od dnes platí, že v obchodoch musíme povinne nosiť respirátor typu FFP2, bez výdychového ventila. Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný až od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré môžu naďalej používať rúško.

 

img

 

Súvisiaci článok: Respirátor FFP2 musí byť bez výdychového ventilu

 

Naďalej platí vyhradený čas na nakupovanie pre dôchodcov, v čase od 9:00 do 11:00, od pondelka do piatka. V obchodoch musí byť zabezpečená koncentrácia jedného zákazníka na 15 m2. Toto sa však nevzťahuje na deti do 10 rokov v sprievode dospelého.

 

Vo vyhradených hodinách pre dôchodcov budú môcť nakupovať aj zdravotne postihnuté osoby a ich sprievod, na základe preukazu ZŤP a preukazu asistenta.

 

Škola

 

Prezenčné vyučovanie bude od 9.marca umožnené len pre deti zamestnancov, ktorí nemôžu prácu vykonávať z domu a pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Ide o žiakov v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami.

 

img

 

Hranice

 

Stále platí prísnený režim na hraniciach a  je povinná registrácia v aplikácii e-hranica. Na vstup do krajiny bude platiť podmienka maximálne 72 hodín starého negatívneho testu pre pendlerov zo susedných krajín.

 

Tu sa dočítate, aké výhody vám umožní negatívny test: Od 3. marca platia nové a prísnejšie opatrenia. Pozrite si ich znenie

 

img

 

Aktuálne rozdelenie okresov podľa farieb

 

img

 

Čierna farba - IV. stupeň varovania - 30 okresov: Bánovce nad Bebravou, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Košice I - IV, Košice - okolie, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Šaľa, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolenimgimg

 

Bordová farba - III. stupeň varovania - 46 okresov: Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Čadca, Gelnica, Komárno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zlaté Moravce

 

Červená farba - II. stupeň varovania - 3 okresy: Kežmarok, Medzilaborce, Tvrdošín

 

Úplné znenie opatrení nájdete na stránkach minv.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies