Ruskí kozmonauti odleteli na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

NETKY.SK • 18 Marec 2022, 17:56 • 2 min
Ruskí kozmonauti odleteli na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

MOSKVA – Traja ruskí kozmonauti odštartovali raketou na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Deje sa tak v čase veľkého napätia medzi Ruskom a Západom, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a AFP.

slovakia

left justify in out

Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov vzlietli z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane na palube kozmickej lode Sojuz MS-21 o 16.55 h SEČ, zachytil podľa AFP živý prenos zo štartu, ktorý priniesla americká vesmírna agentúra NASA. V súčasnosti na vesmírnej stanici pracujú dvaja Rusi, štyria Američania a jeden Nemec. Ruskí kozmonauti nahradia troch z týchto kolegov, ktorí sa 30. marca vrátia späť na Zem, uviedla agentúra Reuters.

 

 

Piatková misia je prvým letom ruskej vesmírnej rakety od začiatku invázie na Ukrajinu, uviedol portál Space.com. Ruskí astronauti by sa mali k ISS dostať od štartu za menej ako 3 hodiny. Sankcie uvalené na Moskvu značne ovplyvnili vesmírnu spoluprácu. DPA spresňuje, že ruská vesmírna agentúra Roskosmos má zmluvu o kooperácii na ISS do roku 2024.

 

Moskva v reakcii na ekonomické sankcie prestala dodávať Washingtonu raketové motory. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin minulý týždeň varoval, že opatrenia Západu uvalené voči Rusku by mohli ohroziť ISS a dokonca spôsobiť jej pád. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok deklaroval, že pokiaľ ide o fungovanie ISS, stále úzko spolupracuje s Roskosmosom, a to napriek narastajúcemu geopolitickému napätiu v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Mier nie je iba absenciou vojny, uviedla prezidentka




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies