Japonská vláda dnes zverejní zoznam 104 ocenených japonskými štátnymi vyznamenaniami pre jar 2023

NETKY.SK • 29 Apríl 2023, 10:54 • 2 min
Japonská vláda dnes  zverejní zoznam 104 ocenených japonskými štátnymi vyznamenaniami pre jar 2023

BRATISLAVA - Medzi vyznamenanými je tiež pán Ľudovít Kanta, bývalý koncertný majster a vedúci skupiny violončiel hudobného telesa Orchestra Ensemble Kanazawa, ktorý si preberie japonské štátne vyznamenanie udelené v mene Jeho Veličenstva japonského cisára z rúk pána Kenjiho Yamadu, štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Japonska.

slovakia

left justify in out

Slávnostné odovzdanie ceny sa bude konať 15. mája 2023 na Ministerstve zahraničných vecí Japonska v Tokiu.

 

 

      

 O ocenení

Rád vychádzajúceho slnka je japonské štátne vyznamenanie založené v roku 1875. Jedná sa o prvý – najstarší japonský národný rád udeľovaný japonskou vládou na základe Vyhlášky Rady štátu. Vyznamenanie stelesňuje symboliku lúčov vychádzajúceho slnka. Dizajn vychádzajúceho slnka symbolizuje energiu tak silnú, akú stelesňuje vychádzajúce slnko v paralele s japonským konceptom „vychádzajúceho slnka“.

Rád sa udeľuje osobnostiam za mimoriadny prínos na poli medzinárodných vzťahov, propagácie a podpory japonskej kultúry i v rôznych ďalších oblastiach, rozvoja prosperity alebo ochrany životného prostredia. Udeľovanie štátnych vyznamenaní je riadené Sekciou štátnych vyznamenaní Úradu vlády Japonska. Udeľuje sa v mene Jeho cisárskeho veličenstva cisára Japonska.

 

O Ľudovítovi Kantovi a jeho aktivitách súvisiacich s Japonskom

 

Pán Ľudovít Kanta sa narodil dňa 9. júla 1957 v Bratislave. Študoval na bratislavskom Konzervatóriu u prof. G. Vecherného a na pražskej AMU u prof. S. Vechtomova. Počas štúdia na akadémii bol vymenovaný za koncertného majstra skupiny violončiel a sólistu Slovenskej filharmónie. Od roku 1990 do marca 2018 pôsobil ako koncertný majster skupiny violončiel v telese Orchestra Ensemble Kanazawa (OEK) v Japonsku. V súčasnosti je čestným členom OEK a koncertuje ako sólista i s komornými zoskupeniami v Japonsku a v zahraničí.

 

V roku 1993, keď plnohodnotne rozvinul svoje hudobné aktivity v Japonsku, jeho priaznivci, priťahovaní jeho priateľskou, vtipnou povahou a dobrovoľníckym duchom, založili fanklub, ktorý sa postupne stal plnohodnotnou podpornou organizáciou pre jeho hudobno-interpretačné aktivity. V súčasnosti má toto združenie približne 90 členov žijúcich najmä v prefektúre Toyama, ale aj v regiónoch Kanto a Kansai. Pán Kanta dobrovoľnícky vystupoval a vystupuje v rôznych komunitách (miestne komunitné centrá, kultúrne organizácie, nemocnice, zariadenia na podporu samostatnosti detí, väznice, škôlky, školy atď.), kde prostredníctvom hudby spája a prehlbuje vzťahy a výmeny s miestnymi obyvateľmi.

 

Bezprostredne po veľkom zemetrasení, ktoré postihlo v marci 2011 východnú časť Japonska, až do roku 2015 pán Kanta každoročne organizoval na rôznych miestach charitatívne koncerty, ktoré boli veľkou emocionálnou vzpruhou a podporou pre ľudí žijúcich v postihnutých oblastiach, najmä v evakuačných centrách. Z jeho iniciatívy bolo darované koncertné krídlo základnej škole Ishinomaki v prefektúre Miyagi (s podporou organizačného subjektu OEK, Ishikawa Ongakudo a Piano House Takeda-Gakki). Na 10. výročie zemetrasenia opätovne spojil svojich priateľov a predstavil hudobný podporný projekt na rozveselenie obetí, zorganizoval charitatívne koncerty a daroval prefektúram Miyagi a Iwate celkovo 500 000 jenov. Jeho dobročinné aktivity sa však neobmedzujú len na Japonsko. V roku 2010 inicioval dar pozostávajúci z desiatich klavírov a organov z Japonska do Palau po tom, čo sa od miestneho chlapca dopočul, že v Palau sú len dva klavíry. Spoločne s japonským kolegom, klaviristom tiež zorganizoval Koncert japonsko – palausko – slovenského priateľstva.

 

V roku 2012 si pán Kanta, ako prvý Slovák žijúci v Japonsku, prevzal za prítomnosti prezidenta Ivana Gašparoviča z rúk vtedajšieho ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka ocenenie „Zlatá plaketa MZV SR“. Bol ocenený za dlhoročné charitatívne aktivity v oblastiach postihnutých prírodnou katastrofou na severovýchode Japonska. V roku 2018, po odchode z OEK, kde pôsobil 28 rokov ako koncertný majster skupiny violončiel, získal od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ocenenie „Vyslanec dobrej vôle“. Cena sa udeľuje úspešným Slovenkám a Slovákom, ktorí pôsobia v zahraničí a svojou prácou šíria dobré meno Slovenska vo svete.

 

V reakcii na vlastné prianie predstaviť atraktivitu svojej rodnej krajiny a želanie svojich priaznivcov spoznať Slovensko, kde sa narodil a vyrastal, zorganizoval zájazd „Kanta sa vracia domov“. Konalo sa už trikrát - v rokoch 2006, 2012 a 2019. Cieľom zájazdov je vypočuť si vystúpenie domácich hudobníkov a sprostredkovať čaro Slovenska Japoncom, cestovať po Slovensku autobusom a počas jedného týždňa spoznať históriu, miestne tradície, kultúru a gastronómiu. Keďže Slovensko zostáva pre väčšinu Japoncov málo známe, a cestovateľské zájazdy po celom Slovensku sú veľmi obmedzené, Ľudovít Kanta svojou činnosťou prispieva k prehlbovaniu vedomostí, povedomia a porozumenia Slovenska medzi Japoncami tým, že im poskytuje príležitosti zažiť a spoznať Slovensko do hĺbky. Štvrtý „návrat domov“ je podľa slov pána Kantu plánovaný na rok 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies